Keisarileikkauksella syntyneet alttiita lihomaan

Suomessa joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella – ja sillä voi olla terveydellisiä seurauksia.

Keisarileikkauksella syntyneet lapset ovat muita lapsia useammin ylipainoisia, tuore tutkimus osoittaa. Ero havaitaan verrattuna alateitse syntyneisiin sisaruksiin sekä muihin lapsiin.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä, ja ne perustuvat 22 000 lapsen ja äidin terveystietoihin. Lapsista 4 900 oli syntynyt keisarileikkauksella ja heitä seurattiin aikuisikään saakka.

Verrattuna alateitse syntyneisiin keisarileikkauksella syntyneet lapset olivat lihavia noin 15 prosenttia todennäköisemmin. Ero oli suurempi verrattuna alateitse syntyneisiin sisaruksiin. Heihin verrattuna keisarileikkauksella syntyneet olivat 64 prosenttia todennäköisemmin lihavia, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Naiset, joille oli tehty keisarileikkaus, olivat lihavia ja he olivat poteneet raskausdiabetesta, pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytystä sekä korkeaa verenpainetta useammin kuin naiset, jotka olivat synnyttäneet vain alateitse. Nämä saattoivat osittain selittää nyt saatuja tuloksia, mutta yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun taustamuuttujat huomioitiin analyysissa.

Tutkimus ei paljasta, mikä keisarileikkauksessa tarkalleen altistaa lihavuudelle, mutta muun muassa erot lasten bakteerikannoissa saattavat vaikuttaa asiaan. Keisarileikkaus on aiemmin yhdistetty myös lasten astmariskiin sekä allergioihin.

Suomessa joka kuudes synnytys tehdään keisarileikkauksella.

Video: Entä miten sujuu kotisynnytys?

Kotikätilö kehottaa tutustumaan synnytykseen etukäteen 10:21

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat