Keihään MM-yllättäjä Lassi Etelätalo uskoo lujasti uuteen ennätykseen – väläyttää suomalaistoivon kohdalla jopa 90 metriä

Lassi Etelätalo viritti viime lokakuussa keihäsyllätyksen kiskaistuaan neljänneksi Dohan MM-kisoissa. Hän uskoo pystyvänsä parantamaan ennätystään ja näkee Oliver Helanderilla mahdollisuuksia puhkaista 90 metrin raja.

Etelätalo ylsi jo 2014 Zürichin EM-kisoissa neljänneksi, mutta sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Kahtena seuraavana vuonna loukkaantumisten runtelema keihäsässä heitti vain yhden kisan Pielavedellä 2016. 2017–18 Etelätalo pääsi kyllä taas kilpailemaan, mutta oli kaukana huippuiskustaan ja tulokset alkoivat pelkästään 7:llä.

Viime vuosi oli jo paluun aikaa. Etelätalo kiskaisi kauden parhaallaan 84,11 ja Dohan MM-kisoissa 82,49 toi komean nelossijan lukuisien tilastosuosikkien edellä.

Kun vauhtiin on taas päästy, Etelätalo, 31, hamuaa yhä korkeammalle. Ennätys 84,98 on vuodelta 2014. Edessä on nyt olympia- ja EM-kesä.

– Kyllä minä omaan ennätykseen uskon. Se ei vaadi suurta parannusta esimerkiksi viime kesän tulokseen. Se on selkeästi haarukassa, Etelätalo sanoo Tulosruudun Viikon vieraana Antero Mertarannan haastattelussa.

Heittäjä nostaa omatoimisesti spekulaatioihin myös 90 metrin rajapyykin.

– 90 vaatii jo paljon asioita kohdalleen: olosuhteet, huippuheiton ja hyvän päivän. Mutta omaan ennätykseen selkeästi uskon.

"Paikat ovat kunnossa, pää pelaa..."

On selvää, että männävuosina loukkaantumiset verottivat vielä Etelätalon kehitystä.

– Selkeästi on pieni napsu puuttunut fysiikasta ja tekniikasta, joka olisi tuonut ysikympin tulokset myöhemmin.

Loukkaantumisiin johtaneita tekijöitä on analysoitu.

– Kun yksi paikka alkaa vähän oireilla, sitä kompensoi heittotekniikassa ja muussa harjoittelussa. Toiset paikat kuormittuvat liikaa. Siitä lähtee helposti huono kierre, joka johtaa uusiin loukkaantumisiin. Vanhemmuuden myötä tulee vähän lisää viisautta, ettei ihan kaikkea tee, jos vähän kolottaa.

Etelätalo on jälleen pystynyt tekemään harjoitukset suunnitellusti ilman vammoja.

– Paikat ovat nyt kunnossa, pää pelaa ja kaikki tällaiset asiat ovat kohdallaan tällä hetkellä. Oikeita asioita tekemällä olisi mahdollisuus ottaa yksi napsu eteenpäin.

"Jos joku ysikymppisen heittää, se on Oliver"

Eteenpäin vievää napsua Etelätalo pystyy odottamaan Oliver Helanderilta, jota ovat kiusanneet vammat. Viime vuonna Helander heitti parhaallaan 86,98, ja miehen ennätys 88,02 on vuodelta 2018.

Etelätalo kokee, että Helanderilla on suomalaisista "suurin potentiaali heittää tosi pitkälle".

– Hänen pitää saada paikat kuntoon ja päästä heittämään ennen kesää. Sen näkisin, että jos joku ysikymppisen heittää, se on Oliver. Toivon, että itsekin pääsisin mahdollisimman lähelle, Tokion olympialaiset tulevan kauden päätähtäimekseen asettanut Etelätalo summaa.

Lue myös:

    Uusimmat