Ennätys tulossa? Suomen keihäsässältä mehukasta puhetta MM-Dohaan

Lassi Etelätalo:"Olisi mahtava heittää ennätys MM-kisojen finaalissa" 9:35
Lassi Etelätalo avaa vaikeita vuosiaan ja kertoo tavoitteistaan Dohan MM-kisoihin.

Siitä on viisi vuotta aikaa, kun Lassi Etelätalo kiskoi edellisen kerran keihästä arvokisoissa, ja komeasti kiskoikin. Vaikeiden vuosien jälkeen suomalainen on viimein suuntaamassa uransa toisiin aikuisten arvokilpailuihin ja kokee olevansa nyt ennätysiskussa.

Viisi vuotta sitten Suomen keihäsmiehet tykittivät Zürichin EM-kisoista lähestulkoon jackpotin: Antti Ruuskanen (88,01) rykäisi EM-kultaa ja Tero Pitkämäki (84,40) tuli Tshekin Vitezslav Veselyn (84,79) jälkeen pronssille. Lassi Etelätalokin oli oivassa vireessä ja nakutti EM-neloseksi tuloksella 83,16.

Odotukset tuolloista 26-vuotiasta Etelätaloa kohtaan nousivat, mutta kaikki ei mennyt seuraavina vuosina suunnitelmien mukaan. Suomalaisheittäjä ajautui ikävään vammakierteeseen ja kilpailukausi 2015 jäi kokonaan väliin. Seuraavana vuonna Etelätalo pääsi palaamaan kilpakentille vasta syyskuussa. 

Vuodet 2017 ja 2018:kin menivät enemmän tai vähemmän hakiessa ja Etelätalo jäi vaille 80 metrin ylityksiä. Vasta tänä vuonna hän on laadukkaan harjoituskauden jälkeen pystynyt palaamaan huipputasolle. Elokuun alussa Etelätalo voitti Suomen mestaruuden kauden parhaalla tuloksellaan 84,11, ja hän lunasti paikan lokakuun vaihteessa käytäviin Dohan MM-kisoihin

– Noususuhdanne näytti aika hyvältä vuoteen 2014 asti. Ei ollut missään vaiheessa ajatuksissa, että menisi viisi vuotta, kunnes pääsee Suomea edustamaan seuraavan kerran arvokisoihin. Oli tarkoituksena Zürichin jälkeen tähytä seuraavan vuoden MM-kisoihin ja siitä Rioa kohti olympialaisiin, mutta aina ei käy niin kuin suunnittelee. Hyvä, että edes nyt pääsee kisoihin, Etelätalo kertaa MTV Urheilulle.

Etelätalo myöntää olleensa ajoittain henkisesti kovilla.

– Minulle on aina ollut tärkeää se, että pääsee kilpailemaan. Urheilu on mukavaa, mutta kyllä siihen kuuluu kilpaileminen. Oli hankala paikka, kun pari vuotta meni oikeastaan kilpailematta. Ei päässyt oikein testaamaan työn tuloksia.

– Onneksi pääsi parina seuraavana vuonna kilpailemaan, ja vaikkeivät tulokset olleet hyviä, tuntui, että on aika pienestä kiinni, että voi tulla pidempiäkin heittoja. Se on antanut lisäuskoa siihen, että jaksaa tehdä töitä myös jatkon suhteen, keihäsässä summaa.

"Olisi mahtava heittää ennätys MM-kisojen finaalissa"

Nyt Etelätalo tekee valmistautumistöitä lokakuun vaihteessa käytäviä Dohan MM-kisoja kohti. 

– Finaalipaikkaa lähdetään ensimmäiseksi metsästämään. Se on ensimmäinen tavoite, ja finaalissa katsotaan, mitä se päivä tuo tullessaan, mutta ensimmäiseksi karsintaan. Se tulee varmasti olemaan kovatasoinen. Pitää heittää siellä jo pitkälle.

Pitkälle Etelätalo on myös valmis heittämään. Hänen ennätyksensä on toistaiseksi 84,98 Joensuusta vuodelta 2014.

– Uskon, että olen ihan ennätyskunnossa. Olisi mahtava heittää ennätys MM-kisojen finaalissa. Olisi jo aika hyvä sijoituskin sitten.

Etelätalon ohella MM-kisoihin ovat Suomen keihäskaartista lähdössä Antti Ruuskanen ja Oliver Helander.

Lue myös:

    Uusimmat