Kehonrakentaja, pizzakuski, strippiklubin tanssija ja DJ – tällainen on Yhdysvaltojen kirjepommien lähettäjäksi epäilty mies

Pääepäilty pidätetty Floridassa 3:20

Yhdysvalloissa kirjepommien lähettämisestä epäiltynä perjantaina pidätetyllä Cesar Sayocilla on värikäs tausta. Kehonrakennusta harrastanut 56-vuotias mies on toiminut muun muassa pizzakuskina, strippiklubin tanssijana, DJ:nä ja ovimiehenä.

LinkedIn-tilillään epäilty kertoo olevansa koreografi sekä burleskiesitysten ja miesstrippareiden buukkaaja. Reutersin tietojen mukaan miehen viihdeyritys ajautui kuitenkin konkurssiin jo vuonna 2012.

Edessä pitkä tuomio?

Sayocilla on myös pitkä rikoshistoria. Hänet on pidätetty useita kertoja vuosien varrella esimerkiksi pommiuhkauksen tekemisestä, huumausainerikoksista ja petoksista.

Tuoreimmat pommiepäilyt saattavat johtaa jopa 48 vuoden vankeustuomioon, sillä häntä syytetään muun muassa viidestä liittovaltion rikoksesta. FBI:n mukaan epäilty lähetti eri henkilöille yhteensä 14 pakettia, joissa oli mahdollisesti räjähtävää materiaalia.

Asui pakettiautossaan

CNN kertoo Sayocin pelanneen nuorempana jalkapalloa ja opiskelleen sekä korkeakoulussa että yliopistossa, mutta hän ei ole valmistunut kummastakaan.

Sayocin epäillään asuneen viime vuodet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ylistävillä teippauksilla koristellussa pakettiautossaan, jossa hänen uskotaan myös rakentaneen postitse lähettämänsä pommit. Tätä käsitystä vahvistavat viranomaisten autosta löytämät pomminrakennusvälineet ja postitukseen vaadittava tarpeisto.

Hänen perhettään edustavan asianajajan mukaan Sayoc oli etääntynyt läheisistään, eikä ollut vieraillut esimerkiksi äitinsä luona useaan vuoteen.

Asianajaja Ronald S. Lowy paljasti CNN:lle myös, että Sayocin äiti ja sisarukset olivat kehottaneet miestä hakautumaan hoitoon, koska he pitivät hänen ”käsitystään todellisuudesta vajavaisena”.

Asianajaja kertoo Sayocin isän olevan alkuperältään filippiiniläinen ja äidin italialainen.

Esimerkillinen työntekijä

Fort Lauderdalessa sijaitsevan pizzerian johtaja kertoo vihanneensa Cesar Sayocin näkemyksiä, mutta sanoo tämän olleen esimerkillinen työntekijä, joka hoiti hommansa, ja josta ei tehty valituksia.

Hän sanoo Sayocin kertoneen avoimesti mielipiteistään, joiden mukaan tämä oli valkoisen ylivallan kannattaja, joka vihasi homoseksuaaleja, arfoamerikkalaisia, juutalaisia ja kaikkia, jotka eivät olleet valkoisia.

Sosiaalisessa mediassa Sayoc oli aktiivinen. Hänellä oli Facebookissa kaksi ja Twitterissä kolme käyttäjätiliä. Tileillä hän haukkui liberaaleja poliitikkoja ja julkaisi muslimivastaisia päivityksiä. Vuonna 2016 Facebookissa julkaistulla videolla hän on "Make America Great Again" -lippis päässään Trumpin vaalitilaisuudessa.

Ennen pommiepäilyä Sayoc ei kuitenkaan ollut viranomaisten seurannassa.  

Lue myös:

    Uusimmat