Suomen tunnetuin vankikarkuri avoimena dopingista – uutuuskirjassa ohjeita käyttäjille ja kritiikkiä aineiden kiellolle

Entisenä pankkirosvona ja moninkertaisena vankikarkurina tunnettu Jan Jalutsi kertoo Teija Huovilan kanssa yhdessä kirjoittamassaan Linnakundin treeniopas -kirjassa avoimesti historiastaan dopingaineiden käyttäjänä osana voimaharjoitteluaan.

Dopingaineet

Dopingaineilla tarkoitetaan yleensä testosteronia ja sen johdannaisia, anabolisia steroideja ja niiden johdannaisia, kasvuhormonia ja kasvutekijöitä, klenbuterolia tai efedriiniä.

Dopingaineilla voidaan pyrkiä tehostamaan harjoittelua ja lihasmassan kasvua sekä parantamaan suorituskykyä.

Dopingaineiden käyttö aiheuttaa terveyshaittoja. Esimerkiksi testosteronin ja anabolisten steroidien käyttö aiheuttaa hormonituotannon muutoksia. Erityisesti suurempina määrinä ne lisäävät riskiä sydän- ja verisuonitauteihin, aivoinfarktiin ja mielialahäiriöihin.

Kehonrakennusta ja saliharjoittelua käsittelevä kirja pitää sisällään perinteisten liike- ja ruokaohjeiden lisäksi pitkän osuuden liittyen niin kutsuttuun kuntodopingiin, eli kilpaurheilun ulkopuolella tapahtuvaan suoritusta parantavien aineiden käyttöön. Nämä aineet ovat yli kaksikymmentä vuotta vankilassa viettäneelle Jalutsille tulleet tutuiksi omakohtaisella kokemuksella.

Kirjassa hän korostaa, että aineiden vaikutukset ovat ennalta arvaamattomat, ja samasta annoksesta joku toinen ei välttämättä koe mitään haittoja, toinen taas saa hengenvaarallisia oireita. Myös tavoitellut vaikutukset vaikuttavat henkilöiden välillä.

Aloitti käytön vankilassa

Prosentti suomalaisista käyttänyt

Tutkimuksen mukaan noin yksi prosentti suomalaisista aikuisista on käyttänyt dopingaineita, eikä viime vuosina luvussa ole ollut havaittavissa kasvua.

Kokeilijoita on arvioiden mukaan ollut noin 30 000–40 000, käyttäjiä on taas ehkä jopa 10 000.

Luku on muita Pohjoismaita pienempi: Ruotsissa dopingia on käyttänyt 4,4 prosenttia ja Norjassa 2,4 prosenttia väestöstä.

Yleisintä doping on nuorilla miehillä.

Jalutsi itse aloitti hormonien käytön 1980-luvun lopussa Sörnäisten vankilassa, jossa hän kertomansa mukaan huomasi jokaisen kisoissa pärjäävän puntinnostajan käyttävän lihasmassaa kasvattavia aineita. Tulosten toivossa myös Jalutsi lähti kokeilemaan.

– Meni useita päiviä ennen kuin tunsin, että kehossani tapahtui jotakin outoa, eikä sekään ollut mitään sellaista, mitä olin odottanut. Luita ja koko kroppaani alkoi särkeä ja kuumottaa, ja tunsin oloni hyvin heikoksi ja sairaaksi. Tunsin myös, miten sydän löi epäsäännöllisesti, ja aloin pelätä, että minulle oli myyty jotakin muuta kuin hormonivalmisteita. Oloni ei suinkaan rauhoittunut, vaikka minulle yritettiin selittää, että ihmiskeho reagoi yleensä juuri tällä tavall, hän kuvailee ensikokemusta.

Mutta myös vaikutukset olivat merkittävät, ja toistot sujuivat kovillakin painoilla eri tavalla kuin aiemmin.

– Kyseinen paino tuntui siltä kuin joku olisi vaihtanut metallikiekot alumiinisiin, Jalutsi kuvailee tulosten äkillistä kasvua.

Urheiluaamu: Tavallisten kuntoilijoiden doping 8:21

"Sitä tunnetta ei pysty unohtamaan"

Haitoiltakaan ei kyllä säästytty. Silmät olivat muuttuneet aivan punaisiksi verisuonten puhkeiltua niissä. Myöhemmin nenästä tuli verta.

Henkisellä puolella seksuaaliset halut lisääntyivät ja itseään rauhalliseksi henkilöksi kuvaileva Jalutsi tuli muuttui myös lyhythermoiseksi. Hän kuitenkin painottaa vaikutusten riippuvan henkilöstä.

Vankilassa dopingin käyttäjä oli hänen mukaansa helppo tunnistaa. Katse oli lasittunut ja punakoissa sekä pöhöttyneissä kasvoissa silmät näkyivät vain kapeina viiruina silmäpussien yläpuolella, nesteen kertyessä kehoon. Moni valitti rintojen ja nännien aristusta ja kasvua, ja joillekin iski niin paha akne, että apua piti hakea lääkäriltä asti.

Haittavaikutuksina ilmenevät myös hiusten lähtö, ja pidemmän päälle liian nopean lihas- ja voimankasvun tulehduttamat nivelet. Joillekin syntyy muita loukkaantumisia tai jopa sydänvika ja hormonitasapainon häiriintyminen saattoi aiheuttaa rintojen kasvua.

Hormoneilla saavutettu lihakset kuitenkin katoavat Jalutsin mukaan nopeasti ilman jatkuvaa harjoittelua, ja monen on vaikea pitää motivaatiota yllä tulosten romahtaessa "kuurin" päättymisen jälkeen.

Kirjassa eräs hänen ystävänsä kommentoi kirjassa asiaa seuraavasti.

– Ongelma hormonien käyttäjillä on se ikuisesti jäävä tunne, kun treeni kulkee, kehitystä tapahtuu ja itsetunto kohoaa pilviin. Sitä tunnetta ei pysty unohtamaan koskaan. Sen vuoksi käy yleensä niin, että kerran hormoneita käyttänyt henkilö käyttää niitä enemmän tai vähemmän koko treeniuransa ajan.

Netti kuntodouppaajan aarreaitta 2:39:10

Jos käyttää, riskit minimoitava

Eivät dopingaineet toisaalta mikään taikapistos ole, sillä oikea harjoittelu, ravinto ja lepo ovat välttämättömiä tulosten saamiseksi.

Kirjassa Jalutsi ja eräät muut haastateltavat antavat ohjeita siitä, miten hormonien käytön riskit ja haitat minimoidaan, jos kaikista riskeistä huolimatta aineisiin tarttuu. Jalutsi itse korostaa selvittämään lääkärillä oma luonnollinen testosteronitasonsa ennen käyttöä, jotta on jokin taso johon hormonitason palautumista verrata. Jalutsin oman kertomansa mukaan hänen oma hormonitasonsa on hyvin heikko, ”kuin 400 ikävuotta täyttäneellä muumiolla”.

Hormonien käytössä olisikin hänen mukaansa tärkeä pitää taukoja ja antaa kehon luontaisten hormonitasojen palautua. Samalla on jaksettava käydä salilla ja kestettävä hormonitasojen romahtamisen aikaansaamat mielialan heittelyt.

Kirjassa haastateltu Marko Lönnqvist nostaa itse tärkeimmiksi riskien vähentäjiksi taukojen pitämisen, lääkärintarkastuksissa käymisen ja niistä saatavien neuvojen kuuntelun. Vaikka hän kokeekin käytön tuoneen hänelle lihasmassaa, hän muistuttaa ensimmäisen kuurin monesti johtavan suurempiin annoksiin, ja isompien lihasten myötä myös vakavampiin sivuvaikutuksiin.

– Kenenkään alle 30-vuotiaan perusterveen ihmisen ei tulisi missään nimessä käyttää hormonivalmisteita, koska oma hormonituotanto on silloin aivan riittävä siihen, mihin pyritään. Riskiä siihen, että oma hormonituotanto häiriintyy, on aivan turha ottaa, hän toteaa.

Kirjassa kuullaan myös MTV Uutisissa monesti haastateltua Marko Lönnqvistiä.

Marko Lönnqvist: Vankilassa pahinta on tylsyys 1:27

Jalutsi: Dopingin kieltäminen aiheuttaa ei vähennä haittoja

Jalutsi kritisoi kirjassaan dopingaineiden kieltämistä. Vaikka dopingaineiden käyttö ja hallussapito omaan käyttöön on luvallista, suurten määrien hallussapidosta tai aineiden levittämisestä voi joutua rikosvastuuseen.

Jalutsin mukaan kieltäminen ei ole vähentänyt käyttöä tai dopingin haittoja, vaan juuri kielto vaikuttaa negatiivisesti käyttäjien terveyteen. Esimerkiksi kynnys kääntyä lääkärin tai asiantuntijan puoleen voi olla korkea, kun tietää olevansa tekemisissä rikollisten asioiden kanssa. Käyttäjien kohtaamat asenteet ja parjaaminen eivät myöskään hänen mukaansa vähennä kynnystä tulla kaapista asian suhteen.

Oman ongelmansa tuo se, että pimeiltä markkinoilta ostettavien dopingaineiden sisältö voi olla lähes mitä tahansa.

– Suurin ongelma ja vaara on kuitenkin se, että kadulta ja pimeiltä markkinoilta tuotteita ostaessa ei koskaan voi olla sataprosenttisen varma siitä, mitä tuote todellisuudessa sisältää, Jalutsi toteaa.

Monesti vaikuttavaa ainetta ei ole myydyssä tuotteessa lainkaan, toisissa tilalle on laitettu jotain muuta ainetta ja pitoisuuskin voi vaihdella paljon.

Lue myös:

    Uusimmat