KD:n Essayah tukee merkittävää korotusta hoitoalan palkkoihin: "Jo ennen koronapandemiaa terveydenhuoltoa on uhannut pula ammattitaitoisista osaajista"

Näin hoitajille maksetaan Suomessa 4:31
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin, miten hoitoalan työntekijöiden palkka Suomessa muodostuu.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah tukee merkittävää korotusta hoitoalan palkkaukseen.

Essayah tunnustaa vappupuheessaan, että poliitikot eivät päätä palkkoja, mutta hänen mukaansa ilman hoitoalan palkankorotusta alan houkuttelevuudesta ja hoitohenkilökunnan riittävyydestä on vaikea huolehtia vastaisuudessa.

– Jo ennen koronapandemiaa terveydenhuoltoa on uhannut pula ammattitaitoisista osaajista. Sairaanhoitajaliiton mukaan yli kolmannes sairaanhoitajista on harkinnut alanvaihtoa ja arviolta puolet nykyisistä sairaanhoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä, Essayah sanoi.

Essayah kiitti puheessaan terveydenhoidon henkilökunnan työtä "eturintamassa koronanvastaisessa taistelussa". Heidän työnsä on tänään nostanut esille myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Tukia jaettava työllistämisvaikutuksen mukaan

Puheessaan Essayah jakoi hallitukselle kritiikkiä yrityksille koronakriisin keskellä myönnetyistä tuista. Oppositiojohtaja kritisoi ensinnäkin tuen tarjoamista kehittämistukina ja lainoina.

– Yritykset tarvitsevat suoraa tukea muun muassa palkkoihin ja kiinteisiin kuluihin, kuten vuokriin, selvitäkseen kriisin yli.

Hän myös nosti esille tuen kohdistumisen sitä tarvitseville tahoille. Essayahin mukaan yritystukien kohdentamisessa tulee ennen kaikkea painottaa työllistämisvaikutusta työpaikkojen pelastamiseksi.

–  Hallituksen tulee selvittää tarkasti, miten Business Finland ja ely-keskukset ovat myöntäneet tukia ja ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin tukiprosessin korjaamiseksi, oppositiojohtaja vaati.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kertonut jo viime viikolla, että työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää sisäisen tarkastuksen Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta.

Sosiaaliturvan uudistaminen on noussut tänä vappuna usean poliitikon pitämässä puheessa esille hallituksen ja opposition välisestä rajasta välittämättä. Myös Essayahin mukaan se on yksi Suomen tarvitsemista rakenteellisista uudistuksista. Tähän mennessä teemaa ovat pitäneet esillä myös kokoomuksen Petteri Orpo ja vihreiden Maria Ohisalo.

Muiden puoluejohtajien tavoin Essayahin puhe julkaistiin tänä vuonna koronaepidemian vuoksi vain tallenteena verkossa.

Lue myös:

    Uusimmat