Valtiovarainministeri Kulmuni vappupuheessaan: Menoja lisääviä uudistuksia pitää siirtää

Katri Kulmuni: Talouskriisistä ulospääsy vaatii massiivista testausta – hinnalla ei merkitystä 5:21
Kulmuni MTV:lle 5. huhtikuuta: Talouskriisistä ulospääsy vaatii massiivista testausta

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan paikoin tarpeellisiakin uudistuksia pitää siirtää odottamaan taloudellisesti parempia aikoja, jos uudistukset lisäävät pysyviä menoja ja velvoitteita. Keskustaa johtava Kulmuni otti asiaan kantaa vappupuheessaan. Syynä siirtoon olisi koronaepidemian aiheuttama talouskriisi, jonka vuoksi valtio on Kulmunin mukaan ottamassa velkaa ainakin toistakymmentä miljardia euroa.

– Lähivuosina ei ole luvassa yltäkylläisten pitoja, vaan uusiin rajallisiin resursseihin sopeutumista, Kulmuni sanoi.

Kulmuni ei eritellyt, mitä uudistuksia lykkäys voisi koskea. Kritiikki esimerkiksi hallituksen ajamaa oppivelvollisuuden laajentamista on lisääntynyt koronaepidemian aiheuttamien talousvaikeuksien myötä. Lakiesitys oppivelvollisuusiän nostamista 18 ikävuoteen ja toisen asteen tutkinnon maksuttomuudesta lähti lausuntokierrokselle tänään.

Paikallisella sopimisella investointeja

Tulevien vuosien tärkeimmäksi tehtäväksi Kulmuni nosti Suomen jälleenrakentamisen. Hänen mukaansa hallituksen tulevien elvytyspäätöksien ohella Suomessa tarvitaan muutoksia työmarkkinoille. Kulmuni kaipaa Suomeen lisää paikallista sopimista yhteisten pelisääntöjen pohjalta.

– Kun palkansaajien työkykyyn ja -hyvinvointiin satsataan sekä koulutusmahdollisuuksia parannetaan, voidaan yritysten tueksi tehdä tarpeellisia joustoja työllistämisen ja investointien kynnyksen madaltamiseksi, Kulmuni sanoi.

Jälleenrakennukseen liittyen Kulmuni piti esillä myös omavaraisuutta. Ministerin mukaan talouden kansainväliset tuotantoketjut ovat tehneet Suomesta entistä haavoittuvaisemman.

– Omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja kotimaista ruuantuotantoa on pidetty tuulahduksina menneestä. Jatkossa meillä ei yksinkertaisesti ole enää varaa tämän kaltaiseen ajatteluun, sanoi Kulmuni.

Keskusta esittelee jälleenrakennusohjelman syyskuussa

Keskustan puheenjohtaja otti myös kantaa hallituksen koronakriisin vuoksi jakamiin yritystukiin. Kulmunin mukaan tuet on tarkoitettu hädässä oleville yrityksille, joiden kassat ovat tyhjentyneet ja liiketoiminta pysähtynyt.

– Jos et tarvitse tukia, älä hae, Kulmuni vetosi.

Kulmunin mukaan keskusta esittelee syksyn puoluekokouksessaan suunnitelman Suomen jälleenrakentamiseksi. Keskusta järjestää puoluekokouksen syyskuun alussa Oulussa. Kokous oli alun perin tarkoitus järjestää kesäkuussa, mutta sitä siirrettiin koronaepidemian vuoksi. Kulmuni piti vappupuheensa koronaepidemian vuoksi verkon välityksellä puolueen Facebook-sivuilla. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti oman vapputervehdyksensä puolueen Facebook-sivuilla. Valtaosa puoluejohtajien vapputervehdyksistä on luvassa vasta vappupäivänä.

Lue myös:

    Uusimmat