Mainos

Käytetyistä neuloista altistuneita seurataan puoli vuotta: Estolääkitystä ei anneta

Käytetyistä neuloista mahdollisesti hivin, B- tai C- hepatiitin saaneita potilaita seurataan verikokeilla puoli vuotta, sanoo Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo.

Parikymmentä potilasta saattoi eilen altistua tartuntataudeille Huslabin toimipisteessä Helsingin Kampissa, kun näytteenottaja oli vahingossa käyttänyt uudelleen edellisenä päivänä käytettyjä neuloja.

Aarnisalon mukaan hivin tartuntakyky säilyy huonosti vanhoissa neuloissa. Julkisista tiloista kuten hiekkalaatikoilta ja uimarannoilta löytyneistä neuloista ja niiden aiheuttamista pistotapaturmista ei hänen mukaansa ole kuvattu yhtään hiv-tartuntaa.

Koska tartunnan riski on vähäinen, potilaille ei anneta hivin estolääkitystä.

– Infektiolääkärit katsoivat, että kyseessä on vastaavan tyyppinen tilanne kuin pistotapaturma, ja tutkimusten ja näytön perusteella se riski on niin vähäinen, että ei ole aihetta lähteä lääkehoitoon, Aarnisalo sanoo.

Husin mukaan virheestä kärsineille korvataan kaikki jatkotoimenpiteiden aiheuttamat kustannukset. Heille tarjotaan myös ilmainen B-hepatiitti-rokotesarja, joka antaa elinikäisen immuniteetin sairautta vastaan.

Valvira: Aiempia tapauksia ei tiedossa

Valviran ryhmäpäällikkö Helena Mönttinen sanoo, että Valvira seuraa tiiviisti tilannetta ja päättää mahdollisista toimenpiteistä vasta sitten.

– On hyvä, että Huslab on nyt ryhtynyt ripeästi toimenpiteisiin ja ilmoittanut asiasta myös meille. Tärkeintä on tietenkin se, että potilaiden kanssa selvitetään asia ja varmistetaan kaikin keinoin, ettei tällaista pääse tapahtumaan jatkossa.

Mönttisen tiedossa ei ole, että vastaavia tapauksia olisi Suomessa ilmennyt aiemmin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.