HUS: Käytettyjen neulojen keräystä muutettiin välittömästi virheen takia

Huslabissa on muutettu välittömästi käytettyjen neulojen keräyskäytäntöä eilen tapahtuneen vakavan virheen takia.

19 potilasta saattoi altistua tartuntataudeille, kuten hiville tai hepatiiteille, Huslabin toimipisteessä Helsingin Kampissa eilen. Näytteenottaja oli vahingossa käyttänyt uudelleen edellisenä päivänä käytettyjä neuloja. 

Huslabissa käytetään turvaneuloja, joiden tarkoitus on varmistaa, että henkilökunta ei vahingossa pistä itseään. Jostain syystä käytetyt neulat olivat sekaantuneet uusien kanssa.  

Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalon mukaan neulojen käyttöohjeita tarkennetaan. Lisäksi Huslabissa muutettiin välittömästi väliastiaa, jonne käytetyt neulat ensin kerätään ennen niiden viemistä hävitysastiaan. 

– Väliastia on muutettu sellaiseksi, että tällaista virhetulkintaa, että mikä on mikä astia ja mikä neula on mikä neula, ei pääse enää tapahtumaan.  

Aarnisalo kuvailee virhettä erittäin epätodennäköiseksi. Myöskään sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ryhmäpäällikön Helena Mönttisen tiedossa ei ole, että vastaavia tapauksia olisi Suomessa ilmennyt aiemmin. Hän sanoo, että Valvira seuraa tiiviisti tilannetta ja päättää mahdollisista toimenpiteistä myöhemmin.

– On hyvä, että Huslab on ryhtynyt ripeästi toimenpiteisiin ja ilmoittanut asiasta myös meille. Tärkeintä on tietenkin, että potilaiden kanssa selvitetään asia ja varmistetaan kaikin keinoin, ettei tällaista pääse tapahtumaan jatkossa.



Lue myös:

    Uusimmat