Käytätkö käsidesiä? Tämä estää influenssan tarttumisen huomattavasti paremmin

5:26
Videolla kerrotaan, miten sitkeästä flunssasta pääsee eroon.

Pelkkä vesipesu on tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan käsidesin käyttöä tehokkaampi tapa ehkäistä influenssavirustartunta.

Hyvä käsihygienia on avainasemassa, kun ihminen pyrkii välttämään influnssan tarttumisen. Kädet tulisi pestä aina ulkoa sisään saapuessaan sekä ennen ruokailua. Tällöin käsiin tarttuneet pöpöt eivät välttämättä pääse leviämään limakalvoille.

Mutta millä kädet tulisi pestä? Tuoreen Kioton yliopiston tutkimuksen mukaan käsidesin käyttöä tehokkaampaa on turvautua puhtaaseen veteen.

Kostea lima suojaa virusta

Tutkijoiden löydökset perustuvat pieneen kymmenen ihmisen otantaan. Rohkeiden nuorten sormenpäihin levitettiin influenssa A-virusta. Sen jälkeen osallistujat levittivät käsiinsä alkoholipohjaista käsidesiä. Influenssa A-virus säilyi osallistujien käsissä, vaikka he olisivat hieroneet käsiinsä alkoholipohjaista käsidesiä täydet kaksi minuuttia.

Tiedotteessa viruksen selviytymisen salaisuudeksi nimetään paksu ja kostea lima, joka estää käsidesiä saavuttamasta influenssavirusta ja tekemästä sitä vaarattomaksi. Jos influenssavirusta ympäröivä lima oli täysin kuivunutta, käsidesi tehosi virukseen jo 30 sekunnissa. Liman kuivumiseen kuitenkin kului puoli tuntia.

Liman ominaisuuksia tutkittuaan tutkijat huomasivat, että etanoli kulkee hitaammin paksun ja tahmaisen aineen kuin suolaliuoksen läpi. Suolaliuos on ominaisuuksiltaan samanlaista kuin puhdas vesi.

Käsien pesu puhtaalla vedellä puolen minuutin ajan teki viruksen tehottomaksi riippumatta siitä, ympäröikö sitä kostea vai kuiva lima.

Löydökset ilmestyivät mSphere-julkaisussa.

Kuivaaminen jopa käsien pesua tärkeämpää

Yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn Mehiläisestä kertoo MTV Uutisille, että jo aiemmin on tiedetty, ettei käsidesi tapa viruksia vaan bakteereita. Käsien huolellinen pesu vedellä tai vedellä ja saippualla riittää poistamaan virukset käsistä. Tärkeää on myöskin kuivata kätensä kunnolla.

– Kuivaaminen on yhtä tärkeää tai jopa tärkeämpää kuin käsien peseminen. Käsipuhaltimia pitäisi välttää, sillä pöpöt jäävät sormien pintaan. Ne hankautuvat pois, kun kädet kuivaa, Währn sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja