Käytätkö älypuhelinta myös herätyskellona? Ei ehkä kannattaisi

Akun kannalta puhelin kannattaisikin sulkea yöksi kokonaan. 

Moni käyttää kännykkäänsä myös herätyskellona. Koska useimmat älypuhelimet eivät kuitenkaan herätä aamuisin, jos puhelin on sammutettu, täytyy puhelin olla päällä ympäri vuorokauden. Siis mikäli kuuluu heihin, joille puhelin on myös elintärkeä herätyskello.

Aiemmin muun muassa Apple on neuvonut asiakkaitaan sammuttamaan älypuhelimensa yöksi, ellei puhelintaan oikeasti tarvitse öisin esimerkiksi päivystystä vaativan työn vuoksi.

Cnetin toimittaja kertoo vieneensä puhelimensa korjattavaksi, sillä hän huomasi iPhonensa akun heikentyneen. Häneltä kysyttiin ensimmäisenä, sammuttaako hän koskaan puhelintaan yöksi. Vastaus oli: ei. Eihän silloin voisi käyttää puhelimen herätystoimintoa!

Tällöin miestä kehotettiin hankkimaan perinteinen herätyskello, eikä käyttämään satojen eurojen älypuhelinta herätyskellona.

Puhelinta ei välttämättä tarvitse sammuttaa joka ikinen yö, mutta se olisi hyvä tehdä vähintään kerran viikossa.

Toisaalta esimerkiksi iFixit-sivuston perustaja Kyle Weins kertoo Time-lehden haastattelussa, ettei puhelimen sammuttaminen ole välttämätöntä akunkeston kannalta.

Weins perustelee, että älypuhelinten akut kestävät vain määrätyn ajan. Mitä enemmän puhelinta käyttää aktiivisesti, sitä nopeammin myös akun elinikä kuluu.

Sammuttamisen tarve riippuukin siitä, kuinka paljon puhelinta käyttäisi muuten öisin. Toisin sanoen: onko puhelimessasi öisin päällä GPS, Wi-Fi tai eri sovelluksia, joista tulee ilmoituksia? Tähän voisi auttaa myös puhelimen lentotilaan asettaminen yöunien ajaksi.

Weinsin mukaan akunkeston kannalta suotavampaa olisi joskus antaa puhelimensa akun kulua kokonaan tyhjäksi.


Lähteet: CnetTime


Samsung Galaxy Note7 on aiheuttanut useita vaaratilanteita, kun älypuhelin on alkanut savuta ylikuumentumisen myötä.

Lue myös:

    Uusimmat