Liika kännykän käyttö aiheuttaa tuskaisen sairauden entistä nuoremmille – silmien räpyttely unohtuu

Näin ehkäiset kuivasilmäisyyttä 3:00
Ota videolta haltuun 20x20x20-sääntö, jolla ehkäiset kuivasilmäisyyttä.

Kuivasilmäisyys ei ole vain inhottava vaiva vaan sairaus, joka voi kroonistua, jos sitä ei hoideta. Aiemmin kuivasilmäisyyttä pidettiin ikääntyvien ihmisten sairautena, mutta ruutuajan lisäännyttyä myös lapset ja nuoret sairastuvat kuivasilmäisyyteen. Yllä olevalla videolla asiantuntija neuvoo tehokkaan keinon kuivien silmien ehkäisyyn.

Kutinaa, kirvelyä, polttelua, valon arkuutta, hämäränäön heikkenemistä, silmien punoitusta ja vuotamista. Nämä oireet vaivaavat monia keväisenä pölyaikana, mutta aina niiden taustalla ei ole katu- tai siitepölyn aiheuttama allergia vaan kuivat silmät.

– Jos oireet jatkuvat pidempään, on syytä käydä tutkimuksissa selvittämässä, mistä kuivasilmäisyys johtuu, ja hoitaa sairauden aiheuttajaa, ei vain oiretta, kertoo optikko Aija Hirsimäki Huomenta Suomessa.

Katso yllä olevalta videolta, miten voit ehkäistä ikävän sairauden kehittymistä. Asiantuntija kertoo helponsäännön silmien kosteutuksesta huolehtimiseen.

Älypuhelinta tuijottaessa silmien räpyttelymekanismi ei toimi

Kuivasilmäisyys on sairaus, joka voi kroonistua, jos sen aiheuttajaa ei hoideta ajoissa. Sairastumiseen vaikuttavat monet asiat, mutta etenkin lasten ja nuorten joukossa älylaitteiden merkitys korostuu.

Silmien räpytysmekanismilla on kaksi tehtävää. Ensimmäinen on se, että se levittää kyyneleet kyynelkanavasta silmään, jotta silmä pysyy kosteana. Toinen tehtävä on työntää silmästä löytyvästä rauhasesta silmiä kosteuttavaa öljyä kyynelten sekaan.

Älypuhelinta tai näyttöpäätettä tuijottaessa silmien räpyttely kuitenkin unohtuu.

– Aina, kun katsomme lähelle, aivomme ajattelevat, että teemme jotain todella tarkkuutta vaativaa työtä ja lakkaamme räpyttelemästä. Kun emme räpyttele silmiämme, öljy ja kyyneleet eivät leviä silmään ja tätä öljyä tuottava rauhanen menee tukkoon.

Silmän öljyä tuottavan rauhasen tukkeutuminen voi johtaa ennenaikaiseen surkastumiseen.

– Olemme nähneet kuivasilmäklinikoilla jopa 18-vuotiaita potilaita, joilla on vähemmän rauhasia kuin 70-vuotiailla.

Hirsimäen mukaan lasten ja nuorten kuivasilmäisyys on huomattu myös useissa tutkimuksissa.

Erään hollantilaistutkimuksen mukaan 20–94-vuotiaiden joukosta 20–30-vuotiaat olivat suurin kuivasilmäisyyttä sairastavien ryhmä. Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 80 000 ihmistä.

Korealaistutkimuksen mukaan puolestaan jopa 10 prosenttia alakouluikäisistä sairasti kuivasilmäisyyttä.

Kuivat silmät voivat jopa invalidisoida, mutta niitä pystytään hoitamaan

Yllä olevalta videolta voit katsoa Hirsimäen helpon 20x20x20-säännön silmien kostutuksesta huolehtimiseen. Vinkki kannattaa muistaa erityisesti, jos ruutuaikaa kertyy paljon päivän aikana.

Lievissä tapauksissa kuivasilmäisyyttä hoidetaan kostuttavilla silmätipoilla, mutta jos sairaus on jo kroonistunut, vaatii se ammattilaisen hoitoa.

– Voimme tehdä luomen reunan puhdistus- ja lämmityshoitoja sekä uudenlaista valoimpulssihoitoa.

Pahimmissa tapauksissa sairaus voi kuitenkin viedä jopa työkyvyn.

– Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään työnsä kuivasilmäisyyden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat