Mainos

7 silmäoiretta, joita ei kannata sivuuttaa – voivat paljastaa vakavan terveysongelman

Usein kuulee sanottavan, että silmät ovat sielun peili, mutta tiesitkö, että silmät voivat kertoa paljon myös terveydentilastasi?

Silmäoireet kannattaa ottaa vakavasti, sillä ne saattavat paljastaa terveysongelman, jonka olemassaolosta sinulla ei ollut aavistustakaan. Kalifornialaisen silmäkirurgin Brian S. Boxer Wachlerin mukaan seuraavat silmäoireet saattavat kieliä vakavistakin terveysongelmista.

1. Erilaiset näköhäiriöt

Näköongelmat ovat tyypillisiä etenkin vanhemmalla iällä, mutta ikänäön lisäksi näköhäiriöt saattavat olla merkki myös diabeteksesta. Näköhäiriöiden, näön sumentumisen ja likinäköisyyden lisäksi diabetekseen saattaa liittyä näköä hitaasti heikentävää verkkokalvonsairautta ja silmänpohjamuutoksia.

2. Valkoinen rengas tai keltaiset täplät

Jos sarveiskalvosi ympärille on kehittynyt valkoinen rengas, saatat kärsiä vaarallisen korkeasta kolesterolista, joka lisää puolestaan sydän- ja verisuonitautien riskiä. Myös keltaiset täplät sarveiskalvossa ja luomissa saattavat kieliä samasta ongelmasta.  

3. Turvotus silmien ympärillä

Jos olet alle 40-vuotias nainen ja kärsit turvotuksesta silmiesi ympärillä, saatat kärsiä kilpirauhasen liikatoiminnasta. Tämä tila, jossa immuunisolut hyökkäävät silmäluomiin ja sitä ympäröiviin lihaksiin, tunnetaan myös Gravesin oireyhtymänä. Oireyhtymä saattaa aiheuttaa myös valonarkuutta, kirvelyä ja kyynelvuotoa.

4. Haloilmiöt

Jos näkökenttääsi alkaa ilmestyä sädekehiä, niin kutsuttuja haloja, saatat kärsiä harmaakaihista, jonka todennäköisyys lisääntyy 50 ikävuoden jälkeen. Vaikka sairaus on tyypillinen vanhemmilla ihmisillä, asiantuntijan mukaan myös nuoret voivat kärsiä tästä näkökenttää sumentavasta sairaudesta. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että harmaakaihi voidaan parantaa leikkauksella.

5. Kutiavat silmät

Allergia on yksi tyypillisimmistä syistä kutiseviin silmiin, mutta toinen yhtä tyypillinen syy tähän ikävään oireeseen löytyy kuivista silmistä. Vaikka kuivasilmäisyys on hyvin yleistä ja johtua monista eri seikoista, kuten kuivasta huoneilmasta ja päätetyöskentelystä, se voi olla oire myös jostain vakavammasta, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja diabeteksesta.

6. Kulmakarvojen ohentuminen

Kulmakarvojen ohentuminen on yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa monet kehosi toiminnat hidastuvat, ja se voikin oireilla niin väsymyksenä, sydämen sykkeen hidastumisena kuin hiustenlähtönäkin.

7. Näön sumentuminen molemmista silmistä

Jos lukulasit eivät korjaa näkösi sumentumista, saatat kärsiä korkeasta verenpaineesta. Korkea verenpaine vaikuttaa negatiivisesti silmiesi pieniin verisuoniin, jolloin silmiin ei virtaa niin paljon verta kuin aikaisemmin. Ja tämä aiheuttaa puolestaan näön sumentumista. 

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.