Miksi silmä nykii? Vältä näitä tekijöitä, jos kärsit usein elohiirestä

Mikä on elohiiri? 0:24
Mikä on elohiiri?

Silmän nykimisen eli elohiiren voi aiheuttaa moninaiset syyt.

Jokainen on varmasti saanut joskus silmäänsä elohiiren, ärsyttävän nykivän tunteen, joka kuitenkin menee usein nopeasti itsekseen ohi.

Elohiiri, tieteelliseltä nimeltään myokymia tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua, kertoo Terveyskirjasto.

Elohiiri menee usein itsestään ohi

Tavallisimmin supistelun aiheuttama nykiminen esiintyy toisen silmän alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Nykiminen kiusaa yleensä vain muutaman minuutin kerrallaan ja korkeintaan muutaman tunnin. 

Supistusjaksoja voi olla useampiakin, mutta tavallisimmin ne loppuvat viimeistään muutamassa päivässä.

Elohiirelle herkistäviä tekijöitä:

  • väsymys
  • stressi
  • ruumiillinen rasitus
  • runsas kahvinjuonti
  • alkoholi
  • tupakointi

Elohiiressä ei ole sinänsä mitään huolestuttavaa, eikä se ajoittain esiintyvänä ole merkki esimerkiksi mistään sairaudesta.

Tutkimuksiin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos silmän nykyminen jatkuu useita viikkoa ja lihasnykiminen leviää muihin lihaksiin.

Jos nykiminen on häiritsevää, sitä voi koittaa hoitaa kotikonstein kiinnitämällä huomiota muun muassa riittävään uneen ja lepoon, veden juontiin liikunnan jälkeen sekä välttämällä kahvia, tupakointia ja alkoholia.

Kun mikään yllämainituista hoitokeinoista ei auta, häiritsevää nykinää voidaan hoitaa myös botuliinipistoksilla. 

Botuliinia käytetään useissa esteettisissä hoidoissa sekä juuri hermostoperäisissä lihaskouristuksissa, Yliopisto-lehdessä kerrotaan.

Luomikouristus aiheuttaa pakonomaista räpyttelyä

Silmän nykimisen taustalla ei kuitenkaan välttämättä ole aina juuri elohiiri. Luomikouristus eli blefarospasmi on paikallinen krooninen neurologinen liikehäiriösairaus, jossa silmiä ympäröivien lihasten liikatoiminta aiheuttaa silmien pakonomaista räpyttelyä tai silmien täydellisen sulkeutumisen, kerrotaan Suomen Dystonia -yhdistyksen sivuilla.

Silmät saattavat aluksi tuntua vain ärtyneiltä, mutta vuosien kuluessa räpyttelytaipumus voi lisääntyä ja levitä vain yhdestä silmästä myös toiseen silmään. 

Voimakkaat silmien sulkeutumiskrampit voivat tehdä henkilöstä toiminnallisesti sokean, vaikka näössä ei sinänsä ole vikaa.

Myös luomikouristusta voidaan hoitaa botuliinipistoksilla. Diagnoosin tekee yleensä neurologi tai silmälääkäri.

Lue myös:

    Uusimmat