Mainos

Kaustinen Folk Music Festival houkuttelee uutta yleisöä

Lauantaina alkava, reilun viikon kestävä, Kaustinen Folk Music Festival -tapahtuma panostaa erityisesti lapsiin ja perheisiin. Pyrkimys on luoda entistä enemmän koko perheen tapahtuma. Niinpä myös ohjelmisto on hyvin monipuolinen. Uutta yleisöä tarvitaan, vaikka kokonaiskävijämäärä on viime vuosina vakiintunut 100 000:nteen.

Lastenteltassa perheen pienimmät pääsevät koko viikon kuulemaan lastenkonsertteja ja kilpailemaan kansanmusiikin esittämisessä. Perinteisen Urheilutalon festivaaliklubin lisäksi urheilutalon yläkerrassa on alle 18-vuotiaille tarkoitettu parvi, josta alaikäiset voivat seurata klubin esityksiä.

Funkista berberimusiikkiin

Maateema on Ranska, jonka monikulttuurista kansanmusiikkia tuodaan juhlilla esiin laajasti. Odotetuimpia esiintyjiä on Orchestre National de Barb s eli ONB, joka on Pariisin lähistöllä sijaitsevan, Pohjois-Afrikasta muuttaneiden siirtolaisten asuttaman Barb sin alueen suuri ylpeys. ONB:n tanssittavassa musiikissa yhdistyvät algerialainen rai, marokkolainen gnawa, reggae, jazz, funk ja rock.

Moderni mustalaiskitaristi Thierry 'Titi' Robin taas tulee Etelä-Ranskasta. Robin ja hänen monikansallinen yhtyeensä ovat perehtyneet mustalaiskulttuurin syvästi, mutta haluavat tuoda konserteissaan esille laajoja musiikillisia vaikutteita mm. Andalusiasta, berberimusiikista, persialaisesta musiikista sekä Aasian ja Afrikan polyrytmiikasta. Musette-haitaristi Michel Macias & bandin konserttiohjelmisto taas kattaa niin musette-standardeja kuin hot jazzia, swingiä, polkkia, valsseja, masurkkoja, bulgarialaisia horoja, Louisianan cajun- ja creolimusiikkia.

Kansanlaulajatar Marilis Orionaa puolestaan on tullut kuuluisaksi upeasta äänestään, joka taipuu herkistä arabeskeistä syviin ja alkukantaisiin tuntoihin Pyreneiden kansanlaulujen parissa. Marilis Orionaan viimeisin levy palkittiin hyvin arvostetulla Charles Cros -palkinnolla.

Lippuakrobatiaa ja avaruusrummutusta
Juuri varmistuneita vieraita on korsikalainen kolmiääninen naisryhmä, Donni di l'esiliu ja italialainen lipunheittäjäryhmä Gruppo Sbandieratori dei Casali di Tufo, joka on värikäs, suuri ryhmä, jonka esitys perustuu keskiaikaiseen puhallinmusiikkiin ja taidokkaaseen viiri- ja lippuakrobatiaan.

Tulevien vuosien kansanmusiikkiakin kuullaan. Esimerkiksi Jonga esittää hyvin omintakeista kyylausta, avaruusrummutusta.

Katrilli pääteema

Pääteema katrilli-tanssi läpileikkaa Kaustisen juhlat kansantanssiryhmien suurina yhteisesityksinä, Katrillitaloina, joissa yleisö pääsee katrillaamaan alan mestariopettajien johdolla, sekä muun muassa katrilliseminaarina, -kirjana ja -cd:nä. Yleisö voi opetella katrillaamaan Antti Savilammen, Aimo Hentisen, Petri Hopun ja Kari Bergholmin johdolla. Lisäksi voi opetella pari- ja lavatansseja, tai vaikkapa unkarilaisia kansantansseja.

Lisäksi Kaustisen juhlilla ratkotaan jo neljännen kerran ripaskan suomenmestaruudet niin soolo- kuin parimaanitussarjoissa. Häävalssi 2001 -loppukilpailussa arvioitavana ovat uudet häävalssit.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.