Kaura taipuu moneksi – kokeile trendikkäitä ja terveellisiä kuituherkkuja

Perinteinen kaurapuuro on monelle aamiaispöydän ydin, mutta terveellistä kauraa voi nauttia myös herkkujen muodossa. Ota kauran terveysvaikutuksista kaikki irti ja helli koko perheen makuhermoja esimerkiksi rasvattomilla kaurakekseillä.

Suurin osa kaurasta tarjoiltiin aikanaan ratsujen appeeksi ja iso osa eläinten rehusta valmistetaan yhä tänäkin päivänä kaurasta. Tämä supervilja on kuitenkin tärkeä osa nimenomaan ihmisten hyvinvointia. Kauran sisältämä beetaglukaanikuitu nimittäin alentaa todistetusti kolesterolia ja sen katsotaan edistävän sydämen terveyttä. Toivottu vaikutus saavutetaan, kun päivittäin nautitaan 3 grammaa kaurasta tai ohrasta saatavaa beetaglukaania. Yhdessä lautasellisessa kaurapuuroa voi olla tästä määrästä jo puolet.

Kuitupitoinen kaura pitää ruuansulatuksen, suoliston ja sitä kautta vastustuskyvyn kunnossa. Suomalaisten lautasilla kaura näkyy usein joko puurona tai leipänä, mutta on muitakin tapoja valmistaa tästä terveellisestä viljakasvista koko perheen energia- ja kuitupommeja, jotka pitävät kehon tasapainossa.

Kokeile seuraavia reseptejä:

Rasvattomat kaurakeksit

Monien rakastamat kaurakeksit voivat olla myös rasvattomia. Käytä ohjeeseen appelsiinituoremehua tai rasvatonta, laktoositonta maitoa. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan – huomaa, että taikinaa ei saa turvottaa! Leivinpaperia voi sivellä/suihkuttaa kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista. Ole paistamisen kanssa varovainen, että ne eivät pala. Anna jäähtyä tasaisella alustalla, jos haluat suoria lastuja.

20–25 kpl

2½ dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita

½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1¼ dl sokeria

1 muna

1 dl appelsiinimehua tai rasvatonta, laktoositonta maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää muna ja mehu tai maito, sekoita nopeasti tasaiseksi. Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan. Leivinpaperia voi sivellä kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista. Paista 225-asteisen uunin keski- tai toiseksi ylimmällä tasolla 5–7 min.

Rasvattomat tyrni-kaurakeksit

noin 30 kpl

2½ dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita

½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1½ dl sokeria

1 muna

1 dl vahvaa tyrnitäysmehua

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää muna ja mehu, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Halutessasi voit sivellä leivinpaperia kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista helpommin. Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan. Painele nokareet ohuehkoiksi kekseiksi. Paista 225-asteisen uunin keski- tai toiseksi ylimmällä tasolla


(MTV LIFESTYLE – DESKI – MYLLYN PARAS)

Lue myös:

    Uusimmat