Mainos

Kaupunginhallituksessa Guggenheim-skeptisyyttä: Tuleeko kukaan sen takia Helsinkiin?

11:05

Guggenheim Helsingin tärkeimpänä hyötynä pidetään sen vaikutuksia matkailuun. Mutta tuleeko kukaan Guggenheimin takia Helsinkiin, kun voi mennä New Yorkiin, kysyy vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs.

Guggenheim Helsingin todellisia vaikutuksia matkailuun täytyy tarkastella huolella ennen päätöstä rakentamisesta, sanoo Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Otso Kivekäs Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Kivekäs huomauttaa, että Helsingin omat museot ovat kovassa nosteessa. Amos Andersonin taidemuseota rakennetaan uusiin tiloihin Lasipalatsin aukiolle ja Helsingin kaupunginmuseo avasi juuri uuden museon.

– Ne eivät ole tunnettuja maailmalla, mutta tuleeko kukaan Guggenheiminkaan takia Helsinkiin, kun voi mennä New Yorkiin? Kivekäs kysyy lähetyksessä.

– Tässä on isot rahat ja jos menestystä ei tulekaan niin paljoa, kaatuuko laina syliin.

Torstaina esiteltiin Guggenheimin uusi rahoitusmalli, jossa Helsingin kaupunki osallistuisi museon rakentamisen rahoitukseen 80 miljoonalla eurolla ja perustaisi yhdessä Guggenheim Helsingin tukisäätiön kanssa yhtiön, joka ottaisi 35 miljoonan euron lainan. 

Lainan kuluista vastaisi tukisäätiö, mutta Helsingin kaupunki takaisi lainan. Museon päivittäisistä kuluista vastaisi museon valmistuttua tukisäätiö.

Päätös rakentamisesta tänä vuonna

Kivekäs kertoo, että vielä ei ole nähty konkreettista esitystä siitä, millaista yhteistyötä Guggenheim tekisi muiden Helsingin museoiden tai suomalaisen taidekentän kanssa. 

– Kun puhutaan siitä, että suomalaisia taiteilijoita voitaisiin tuoda esiin, niin millä tavalla?

Kahden viikon kuluttua valtuustoryhmä kokoontuu ja Guggenheim Helsinkiä aletaan käsitellä kaupunginvaltuustossa.

Lopullinen päätös siitä, tuleeko Helsinkiin Guggenheim-museo, saadaan arvioiden mukaan tänä vuonna joko marraskuun lopussa tai joulukuussa.

– Tämä on tullut yllätyksenä monille päättäjistä, mutta myös kaupunkilaisille. Kaupunkilaiset ovat tärkeä osa tällaista hanketta: jos tämä halutaan liittää osaksi Helsinkiä, myös kaupunkilaisten täytyy se hyväksyä.



Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.