Guggenheimin yksityinen rahoittaja näpäyttää valtiota: Suurin hyötyjä ei tullut mukaan

Guggenheim-säätiön puheenjohtaja: Valtio suurin hyötyjä 8:49

Valtio hyötyisi Guggenheim Helsingistä enemmän kuin mikään muu taho, väittää Guggenhem Helsingin tukisäätiön puheenjohtaja. Hän harmittelee, että valtio päätti silti vetäytyä hankkeen rahoituksesta.

Valtio on taho, joka hyötyisi Helsingin Guggenheim-museon rakantamisesta eniten, sanoo Guggenheim Helsingin tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Hän selittää, että yksityistä rahaa ei ole tullut hankkeelle enempää, koska museon pyörttäminen ei ole itsessään hyvä bisnes. Sen sijaan se voi lisätä verotuloja.

– Ei se museon pyörittäminen itsessään ole mikään kultakaivos, mutta se on hyvä bisnes, koska lisää matkailu- ja verotuloja, Lahti selittää.

Lahti valittelee, että koska valtio ei osallistu museon rakennuskustannuksiin, pääsylippujen hintaa jouduttiin korottamaan.

– Yllätti, että verotulomielessä suurin hyötyjä, valtio, ei tullutkaan mukaan. Nyt käynnistettiin suunnitelma B, jossa kaikki joutui tulemaan vastaan, ja lippujen hintaa korotettiin.

Kiistely valtion Guggenheim-tuesta jatkuu 2:14

Vaikka valtio ei osallistukaan Guggenheimin rahoittamiseen, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt 1,3 miljoonan euron valtion tuen museon päivittäisten kustannusten hoitoon.

– Kyllä 1,3 miljoonaa on meille ihan elintärkeä, Lehti toteaa.

Ulkoministeri Timo Soini totesi, ettei Guggenheimille tulisi rahoitusta tällä hallituskaudella. Valtion onkin määrä osallistua rahoitukseen vasta vuodesta 2021, kun museon on määrä valmistua. 


Lue myös:

    Uusimmat