Mainos

Kauppojen aukiolon laajennus nurin eduskunnassa

Eduskunta hylkäsi yllättäen tänään tiukassa äänestyksessä kauppojen aukioloa lisäävän lakiesityksen luvuin 84-82. Ratkaisevassa äänestyksessä hallituspuolueiden rivit hajosivat yllättävän paljon, sillä nykyisiä aukioloaikoja kannatti opposition rinnalla 20 sosiaalidemokraattia sekä 7 vasemmistoliiton ja 6 vihreiden edustajaa. Lisäksi yksi SDP:n ja kaksi RKP:n kansanedustajaa äänesti tyhjää. Äänestyksestä oli poissa 30 kansanedustajaa.

Tuloksen selviäminen aiheutti kohahduksen istuntosalissa, sillä oppositiokaan ei ollut etukäteen vakuuttunut lain kaatumisesta.

Vihreiden ryhmästä vain Paavo Nikula tuki hallituksen esitystä, muut äänestivät vastaan tai olivat poissa. Poissaoloja oli yllättävän paljon myös kokoomuksen riveissä. Joidenkin laskujen mukaan äänestyksestä puuttui seitsemän kokoomuslaista, jotka olivat läsnä päivän nimenhuudossa. Kokoomuksen edustajista äänestyksestä olivat poissa mm. Kimmo Sasi ja liikenneministeri Tuula Linnainmaa. Äänestyskutsu yllätti Sasin eduskunnan kirjaston jouluglögeiltä, ja Linnainmaa istui virka-autossa matkalla eduskuntaan.

Eduskunnan tekemä päätös merkitsee sitä, että nykyiset kauppojen aukioloajat säilyvät myös vuodenvaihteen jälkeen ainakin toistaiseksi.

Lipponen lupasi uuden esityksen

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ehdotti jo muutaman tunnin kuluttua, että hallitus antaisi nopeasti uuden, nyt kaatunutta vastaavan esityksen. Esitys käsiteltäisiin eduskunnassa kevätistuntokauden alussa, ja hallitus tekisi sen hyväksymisestä luottamuskysymyksen. Lipposen lisäksi kokoomusta oli rauhoittelemassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja.

Lipposen tarjous tyydytti aukiolouudistuksen kaatumisesta kimpaantunutta kokoomuksen eduskuntaryhmää. Kokoomuksen eduskuntaryhmä otti Lipposen ehdotuksen tyytyväisenä vastaan. Ryhmässä tulkittiin, että pääministeri pani itsensä likoon sen takaamiseksi, että aukiolouudistus saadaan läpi kaavaillussa muodossa. Kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo varmistaa asian etenemisen jarruttelemalla muiden kiistanalaisten asioiden etenemistä.

Nyt kaatuneen esityksen mukaan kaupat, parturit ja kampaamot olisivat voineet olla vuodenvaihteen jälkeen avoinna kaikkina päivinä aamuseitsemästä iltayhdeksään lukuunottamatta kirkollisia juhlapyhiä sekä vapun- ja itsenäisyyspäiviä. Aukiolojen laajentaminen olisi toteutettu porrastetusti siten, että se olisi koskenut aluksi alle 400 neliön myymälöitä.

Porrastus tuli esitykseen eduskunnassa, kun asia niputettiin yhteen kahden muun kiistalain kanssa. Se ei riittänyt kääntämään hanketta vastustaneita hallituspuolueiden edustajia.

SDP:n 20 edustajan joukko kapinoi samalla ryhmäpäätöstä vastaan. Ryhmä päätti eilen äänestyksen jälkeen, ettei asiassa anneta vapaita käsiä.

Aukioloaikojen laajentamista vastaan äänestivät 
SDP:n Mikko Elo, Jukka Gustaffson, Klaus Hellberg, 
Raimo Holopainen, Sinikka Hurskainen, Tapio Karjalainen, 
Johannes Koskinen, Marjaana Koskinen, Jorma Kukkonen, 
Esa Lahtela, Reijo Laitinen, Arja Ojala, Erkki Partanen, 
Pirkko Peltomo, Riitta Prusti, Heikki Rinne, Jukka Roos, 
Marja-Liisa Tykkyläinen, Marjatta Vehkaoja ja Marja-Leena Viljamaa.

 

Vasemmistoliiton Anne Huotari, Martti Korhonen, Jaakko Laakso, 
Timo Laaksonen, Annika Lapintie, Eila Rimmi ja Jorma Vokkolainen. 
Kari Uotila sanoi keskustelussa vastustavansa lakia, mutta oli lopulta 
poissa äänestyksestä. 

Vihreiden ryhmän kaikki paikalla olleet kansanedustajat yhtä 
lukuunottamatta painoivat punaista. He olivat Janina Andersson, 
Tuija Brax, Satu Hassi, Irina Krohn, Erkki Pulliainen ja Osmo 
Soininvaara. 

Tyhjää äänestivät RKP:n Pehr Löv ja Håkan Malm sekä SDP:n Reijo Kallio. 

Kaupan keskusliitto: ratkaisu vääristää kaupan rakenteen

Eduskunnan päätös vähittäiskaupan aukioloaikojen ennallaan pitämisestä vääristää kaupan rakenteen, katsoo Kaupan Keskusliiton toimitusjohtaja Guy Wires. Hänen mukaansa kaupoilla ei ole mitään mahdollisuutta vastata huoltoasemamyymälöiden ja kioskien jatkuvasti lisääntyvään kilpailuun. Wires varoittaa, että kuluttajat tulevat kärsimään ratkaisusta huonomman palvelun ja korkeampien hintojen muodossa.

Kuluttajaliitto: aukioloratkaisu kuluttajien etujen vastainen

Kauppojen aukiolomääräyksien säilyttäminen ennallaan merkitsee kuluttajille heikentyviä kaupan palveluja, sanoo Suomen Kuluttajaliiton pääsihteeri Leena Simonen. Hänen mielestään kuluttajia jaetaan myös vauhdilla kahteen kastiin: heikosti palveluja saaviin "marginaalikuluttajiin" ja hyvin palvelut tavoittaviin "normaalikuluttajiin".

Simosen mukaan eduskunnan tekemä ratkaisu vauhdittaa kaupan keskittymistä, mikä tulee heijastumaan hinnoissa, tuotevalikoimissa ja palvelurakenteessa ajan mittaan. Hän pelkää, että lähikauppa uhkaa näivettyä ainakin taajama-alueilla kioskien, huoltoasemien ja automarkettien puristuksessa.

Arkkipiispa iloitsee päätöksestä

Arkkipiispa John Vikström iloitsee eduskunnan päätöksestä, joka säilyttää kauppojen aukiolon ennallaan. Hän pitää hyvänä, että maassamme säilyy arjen ja pyhän vuorottelu.
-Jos kauppojen aukiolon lisäämiseen on todellinen tarve, se on edelleenkin mahdollista arki- ja lauantaiaukioloja lisäämällä, huomauttaa Vikström.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja