Kauppalaivaan osui ohjus Jemenin rannikolla – Yhdysvallat ampui alas drooneja ja ohjuksen

Jemenistä ammuttu ohjus on osunut kauppalaivaan lähellä maan rannikkoa, kertoo Ambrey-meriturvallisuusyhtiö. Ambreyn mukaan laiva raportoi räjähdyksestä iskun jälkeen. Yhtiö ei kertonut, minkä maan lipun alla alus kulkee, tai loukkaantuiko iskussa kukaan.

Jemenin huthikapinalliset sanoivat aiemmin keskiviikkona iskeneensä yhdysvaltalaisalukseen Adeninlahdella, joka yhdistää Punaisenmeren Arabianmereen. Huthien mukaan laiva oli matkalla Israeliin.

Yhdysvaltain Lähi-idän joukkojen komentokeskus Centcom sanoi keskiviikkona viestipalvelu X:ssä tuhonneensa huthien maasta ammuttavan ohjuksen, kun sen laukaisua valmisteltiin. Centcomin mukaan ohjus aiheutti välittömän uhan yhdysvaltalaislentokoneelle. Aiemmin huthien iskujen ei ole kerrottu olleen vaaraksi ilma-aluksille.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi tiistaina, että Iranin tukemat huthikapinalliset ovat hyökänneet Punaisellamerellä liikkuvia rahtilaivoja ja merivoimien aluksia vastaan yli kolmekymmentä kertaa marraskuun 19. päivän jälkeen.

Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" 2:16
KATSO MYÖS: Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskuja huthikapinallisia vastaan.

Yhdysvallat ampui alas kolme Iranin tukemien huthien droonia ja ballistisen ohjuksen

Yhdysvaltain sota-alus on ampunut alas kolme Iranin tukemien huthi-kapinallisten droonia ja yhden ballistisen ohjuksen, Yhdysvaltain asevoimat kertoi keskiviikkona paikallista aikaa. Lennokit ja ohjus laukaistiin Jemenistä.

Heti ei ollut tiedossa, olivatko droonit tiedustelulennolla vai aikeissa hyökätä USS Carney -alusta kohti.

Yhdysvaltain Lähi-idän joukkojen komentokeskus Centcom totesi jo aiemmin, että se pyrkii vähentämään riskejä kansainvälisten alusten kulun häiritsemiseen.

Niin Yhdysvallat kuin Irankin ovat todenneet, että kumpikin osapuoli pyrkii välttämään suoraa tilanteen vaikeutumista alueella. Iranin ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet äärimmilleen viime kuukausina.

Huthikapinalliset aloittivat hyökkäykset Punaisellamerellä viime marraskuussa. Ryhmän mukaan kyse on palestiinalaisten tukemisesta Israelia vastaan. Huthit ovat kohdistaneet iskunsa kansainvälisiä aluksia kohtaan.

Yhdysvallat on tehnyt huthikapinallisiin kohdistuneita vastaiskuja myös Britannian kanssa.

Äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin viime lokakuussa. Sen jälkeen Israel on vastannut hyökkäykseen valtavalla voimalla Gazassa.

Tilanteen kärjistymisen jälkeen väkivaltaisuudet ovat ryöpsähtäneet Iranin tukemien järjestöjen keskuudessa niin Libanonissa, Irakissa, Syyriassa kuin Jemenissäkin.

Lue myös:

    Uusimmat