Huthit jatkaneet iskujaan merelle ainakin yhdellä ohjuksella – MTV Uutiset seurasi sotaa Lähi-idässä

Yhdysvallat ja Britannia iskivät yli 60 huthikohteeseen 1:59
Katso video: Yhdysvallat ja Britannia iskivät yli 60 huthikohteeseen.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Lähi-idän sodan tapahtumia ja vaikutuksia 12. tammikuuta 2024. 

 

22.26: Huthit jatkaneet iskujaan merelle ainakin yhdellä ohjuksella

Jemenin huthikapinalliset ovat ampuneet tänään ainakin yhden ohjuksen merelle Yhdysvaltain ja Britannian yöllä tekemien ilmaiskujen jälkeen. Amerikkalaiskenraali Douglas Simsin mukaan ohjus ei osunut yhteenkään alukseen.

Brittiläinen meriturvallisuusyhtiö Ambrey kertoi BBC:n mukaan aiemmin huthien ottaneen vahingossa kohteekseen venäläistä öljyä kuljettaneen tankkerin. Vanhentuneen tiedon takia he luulivat aluksen olevan kytköksissä Britanniaan.

Britanniassa kauppamerenkulkua seuraavan UKMTO:n mukaan ohjus oli osunut Adeninlahdella 400–500 metrin päähän tankkerista aiheuttamatta vahinkoa.

20.11:Israel: Panttivangeille Gazassa toimitetaan lääkkeitä

Gazassa oleville israelilaisille panttivangeille päästään toimittamaan lääkkeitä lähipäivien aikana, kertoo Israelin pääministerin kanslia. Lehtitietojen mukaan sopimus asiasta Hamasin kanssa syntyi Qatarin välityksellä.

Terroristijärjestö Hamas otti Israelin mukaan noin 250 panttivankia hyökkäyksessään Israeliin lokakuussa. Heistä hieman yli sata on sittemmin vapautettu. Gazassa yhä olevista 132 panttivangista 25:n arvioidaan kuolleen.

(STT – AFP)

19.16: Sadattuhannet osoittivat mieltään Jemenissä USA:ta vastaan

Jemenissä arviolta sadattuhannet ihmiset kokoontuivat perjantaina osoittamaan mieltään vastalauseena Yhdysvaltain ja Britannian tekemille ilmaiskuille. Huthikapinallisten hallussa olevassa pääkaupungissa Sanaassa protestoineet ihmiset heiluttivat Jemenin ja Palestiinan lippuja sekä huusivat kuolemaa "Amerikalle ja Israelille".

Yhdysvaltain johtama liittouma iski viime yönä Jemenissä kohteisiin, joista huthit ovat laukaisseet lennokkeja ja ohjuksia kohti laivoja Punaisellamerellä. Huthien mukaan iskuissa kuoli viisi ihmistä.

(STT)

18.43:Jemenin huthit uhkaavat iskuilla USA:n ja Britannian etuja vastaan

Jemenin huthikapinallisten mukaan heillä on oikeus iskeä kaikkia Yhdysvaltain ja Britannian etuja vastaan sen jälkeen, kun kyseiset maat iskivät viime yönä Jemeniin. Varoitus annettiin huthien korkeimman poliittisen neuvoston nimissä.

Huthit ovat aiemmin väittäneet iskevänsä aluksiin, joilla on kytköksiä Israeliin.

Yhdysvallat ja Britannia iskivät viime yönä Jemenissä kohteisiin, joita on maiden mukaan käytetty huthien iskuissa meriliikennettä vastaan Punaisellamerellä. Yhdysvaltain johtaman liittouman mukaan tavoitteena on estää hutheja uhkaamasta kansainvälistä kauppaa ja merenkulkijoiden henkeä.

(STT – AFP)

16.38: Poliisi: Tanskassa terrorismitutkinnan epäillyillä Hamas-kytköksiä

Tanskassa terrorismirikoksiin valmistautumisesta epäillyillä on vahvistettu olevan kytköksiä Gazan kaistaa hallitsevaan äärijärjestö Hamasiin, Tanskan poliisi kertoo. Poliisin mukaan syyttäjä on vahvistanut tapauksen Hamas-kytkökset. Terrorismirikoksiin valmistautumisesta epäiltynä on tällä hetkellä seitsemän ihmistä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi jo joulukuussa Tanskan poliisin terrorisminvastaisen operaation jälkeen, että tuolloin kiinni otetuilla olisi kytköksiä Hamasiin. Tanskan viranomaiset eivät tähän mennessä olleet vahvistaneet asiaa.

(STT)

16.19: WHO: Gazan suurin sairaala toimii jälleen osittain

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo Gazan pohjoisosassa sijaitsevan al-Shifan sairaala olevan jälleen osittain toiminnassa. Järjestön edustajat ovat päässeet kahden viikon tauon jälkeen käymään Gazan suurimmassa sairaalassa, joka on kärsinyt suuria vaurioita Israelin sotatoimissa.

WHO:n mukaan sen edustajat veivät sairaalaan polttoainetta ja lääkintätarpeita eilen. Sairaala joutui käytännössä lopettamaan toimintansa Israelin iskujen seurauksena.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että sairaalassa työskentelee nyt 60 hoitohenkilökunnan jäsentä ja että siellä on kyetty avaamaan 40 vuodepaikan osasto, akuuttivastaanotto, neljä leikkaussalia ja perustason synnytysosasto.

Hamasin terveysministeriö kertoi tänään, että Gazan sotatoimissa on kuollut ainakin 23 700 ihmistä ja vähintään 60 000 on haavoittunut.

(STT – AFP)

14.54: EU-maat harkitsevat kriisinhallintaoperaatiota Punaisellemerelle

EU-maat keskustelevat ensi viikolla kriisinhallintaoperaation perustamisesta Punaisellemerelle suojelemaan laivaliikennettä Jemenin huthikapinallisten hyökkäyksiltä. 

Asiaa on puntaroitu EU:ssa jo viikkojen ajan. Operaation laajuudesta ja muista yksityiskohdista on tarkoitus keskustella tiistaina.

Mahdollinen EU:n operaatio täydentäisi Yhdysvaltojen johtamaa liittoumaa, joka jo toimii alueella.

EU harkitsi viime vuonna Somalian rannikolla toimivan Atalanta-operaation laajentamista, mutta asiasta ei syntynyt yksimielisyyttä. 

14.19: Öljyn hinta ponkaisi nousuun

Öljyn maailmanmarkkinahinnat ponkaisivat nousuun perjantaina Yhdysvaltojen ja Britannian Jemeniin tekemien iskujen jälkeen.

Sekä Pohjanmeren Brent-laadun että yhdysvaltalaisen WTI-raakaöljyn hinnat olivat nousseet alkuiltapäivästä neljä prosenttia. Brent-laatu maksoi 80,51 dollaria tynnyriltä ja WTI 74,88 dollaria tynnyriltä.

Yhdysvallat ja Britannia iskivät perjantain vastaisena yönä lukuisiin huthikapinallisten käyttämiin kohteisiin Jemenissä. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan iskut olivat suora vastaus huthien viimeaikaisiin iskuihin kansainvälistä laivaliikennettä kohtaan.

(STT)

13.27: Suomalaisasiantuntija: Jemenin isku oli odotettavissa

Yhdysvaltain johtaman koalition isku huthikapinallisia vastaan oli odotettavissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija OIli Ruohomäki STT:lle.

Ruohomäki ei usko, että viime yönä huthikapinallisten kohteisiin Jemenissä tehdyt iskut jäävät viimeisiksi. 

Hänen mukaansa alueella tullaan todennäköisesti jatkossakin näkemään iskuja ja vastaiskuja sekä mahdollisesti erikoisjoukkojen operaatioita.

Ruohomäki ei kuitenkaan näe tilanteessa laajemman eskalaation vaaraa.

13.20: Tanska harkitsee sota-aluksen lähettämistä Punaisellemerelle

Tanska harkitsee sota-aluksen lähettämistä Punaisellemerelle, kertoo Aftonbladet.

Tanskan puolustusministeri Troels Lund Poulsen kertoi viestipalvelu X:ssä, että hallitus harkitsee sotalaivan lähettämistä Punaisenmeren alueelle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Puolustuministeriön mukaan Tanska tukee Yhdysvaltain toimia Jemenin huthikapinallisia vastaan. 

– Merenkulun vapaus on tärkeää ja siksi hallitus ehdottaa päätöslauselmaa fregatin lähettämisestä alueelle, sanoo puolustusministeri.

12.41: Huthit: Iskuissa viisi kuollutta

Huthikapinalliset ovat tiedottaneet viiden ihmisten kuolleen Yhdysvaltojen yöllisissä iskuissa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AP. Lisäksi kuusi ihmistä on haavoittunut.

Huthien tiedottaja ei tarkentanut, keitä kuolleiden joukossa oli. 

Tiedottajan mukaan kapinalliset aikovat jatkaa iskujaan Punaisellamerellä.  

12.13: Saudi-Arabia kehottaa osapuolia pysymään rauhallisina 

Saudi-Arabia on ilmaissut syvän huolensa Punaisenmeren tapahtumista, kertoo brittiläinen BBC. Saudi-Arabian hallinnon tiedottaja vaati BBC:n mukaan osapuolia välttämään eskalaatiota.

Saudi-Arabia itse tukee Jemenin hallitusta, joka käy sisällissotaa hutheja vastaan. YK:n mukaan Saudi-Arabian johtamat sotatoimet Jemenissä ovat vaatineet noin 20 000 kuolonuhria, joista puolet ovat olleet lapsia. 

10.10: Kiina varoittaa osapuolia "toimimaan maltillisesti"

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning sanoi Kiinan olevan huolissaan jännitteiden kiristymisestä Punaisellamerellä. 

Hän kehotti osapuolia toimimaan maltillisesti, jotta konflikti ei laajenisi. 

Mao tähdensi, että Punaisenmeren alue on keskeinen reitti kansainväliselle kaupalle, jonka suojelu on kansainvälisen yhteisön yhteinen etu.

Hutheja tukeva Iran sen sijaan tuomitsi iskut mielivaltaisiksi ja kansainvälisen oikeuden vastaisiksi.

9.38 Venäjältä välitön reaktio Yhdysvaltain iskuihin

Venäjä vaati YK:n turvallisuusneuvostoa kiireellisesti koolle perjantaiaamuna. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjän mukaan Yhdysvaltain ja Britannian iskut Jemenissä kiihdyttävät jännitteitä kaikkialla Lähi-idässä ja osoittivat "täydellistä piittaamattomuutta kansainvälisestä oikeudesta".

– Yhdysvaltain ilmaiskut Jemeniin ovat esimerkki anglosaksisesta vääristymästä YK:n turvallisuusneuvoston päätöksien tulkitsemisessa, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova

9.25: Britannian Sunak: Iskut välttämättömiä

Britannian pääministerin Rishi Sunakin mukaan tuoreet iskut olivat välttämättömiä, kertoo uutistoimisto AP.

– Kansainvälisen yhteisön toistuvista varoituksista huolimatta huthit ovat jatkaneet hyökkäyksiä Punaisellamerellä, Sunak sanoi ja tähdensi iskuja kohdistetun tällä viikolla myös Britannian ja Yhdysvaltain sotalaivoja vastaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimat iskee Huthien kohteisiin Jemenissä 0:56
Britannian ilmavoimat iski Huthien kohteisiin Jemenissä.

– Tätä ei voida sallia. Britannia puolustaa aina merenkulun vapautta ja vapaata kaupankäyntiä. Ryhdyimme siksi rajattuihin, tarpeellisiin ja oikeasuhtaisiin toimiin itsepuolustukseksi, hän jatkoi.

9.00: Yhdysvallat sai iskuihinsa tukea ainakin neljältä maalta

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan Hollanti, Australia, Kanada ja Bahrain tarjosivat lisäksi tukea tuoreille iskuille. 

New York Timesin viranomaislähteiden mukaan edellä mainitut maat olisivat tarjonneet logistista, tiedustelu- sekä muuta apua.

– En epäröi tarvittaessa määrätä lisätoimia kansamme ja kansainvälisen kaupan vapaan kulun suojelemiseksi, Biden päätti lausuntonsa.

8.20: Tesla keskeyttää Saksan tehtaan tuotannon – huthien iskut aiheuttavat viivästyksiä

Sähköautovalmistaja Tesla keskeyttää suurimman osan tuotannosta tehtaallaan Saksassa, koska Jemenin huthikapinallisten iskut Punaisellamerellä kulkevia laivoja vastaan ovat aiheuttaneet toimitusvaikeuksia.

Teslan mukaan tuotanto Berliinin lähellä sijaitsevalla tehtaalla on määrä aloittaa täydellä teholla uudelleen 12. helmikuuta.

Huthit ovat perustelleet iskujaan tuella Gazan palestiinalaisille. Monet varustamot ovat alkaneet välttää Punaisenmeren ja Suezin kanavan kautta kulkevaa reittiä ja ohjanneet laivansa kiertämään Afrikan.

8.12: Huthit aikovat jatkaa iskujaan Punaisellamerellä

Jemenin huthikapinalliset aikovat jatkaa iskujaan Punaisellamerellä riippumatta Yhdysvaltojen ja Britannian hyökkäyksestä kapinallisten kohteisiin. 

Huthien tiedottaja Mohammed Abdulsalam julisti viestipalvelu X:ssä, että iskut Jemeniä vastaan ovat perusteettomia. 

Abdulsalamin mukaan huthit kohdistavat iskunsa aluksiin, joilla on yhteyksiä Israeliin tai jotka ovat matkalla palestiinalaisalueiden satamiin.

Huthien apulaisulkoministeri Hussein al-Ezzi uhkasi, että Yhdysvallat ja Britannia joutuvat maksamaan kalliisti hyökkäyksestään.

5.31: Yhdysvallat ja Britannia iskivät huthikapinallisia vastaan mittavasti Jemenissä

Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet huthikapinallisiin kohdistuvia iskuja Jemenissä, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP sekä yhdysvaltalaislehti New York Times.

Iskua kuvaillaan kansainvälisessä mediassa mittavaksi vastaiskuksi. Huthikapinalliset ovat tehneet viime kuukausina lukuisia lennokki- ja ohjusiskuja rahtialuksia vastaan Punaisellamerellä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi, että iskut ovat suora vastaus huthien viimeaikaisiin iskuihin Punaisellamerellä. 

Biden myös varoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei pelkää tehdä tarvittavia jatkotoimia yhdysvaltalaisten suojaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat