Yhdysvallat upotti kolme huthikapinallisten alusta – olivat iskeneet tanskalaiseen konttilaivaan

Houthit iskivät tanskalaiseen rahtilaivaan – Yhdysvallat sanoi torjuneensa houthien hyökkäysyritykset 2:10
Huthit iskivät tanskalaiseen rahtilaivaan – Yhdysvallat sanoi torjuneensa huthien hyökkäysyritykset.

Yhdysvaltain laivasto on ampunut alas kaksi huthikapinallisten meritorjuntaohjusta ja upottanut kolme huthikapinallisten alusta Punaisellamerellä.

Neljä huthien alusta oli hyökännyt tanskalaisvarustamo Maerskin konttialuksen ja Yhdysvaltojen helikoptereiden kimppuun Punaisella merellä viikonlopun aikana, kertovat STT ja The Guardian.  

Vastauksena hyökkäykseen Yhdysvaltain laivasto ampui alas kaksi laukaistua meritorjuntaohjusta ja upotti alukset.

Yhdysvallat lähetti kaksi hävittäjäalusta Punaiselle merelle sen jälkeen, kun Maerskin konttilaiva ilmoitti joutuneensa ohjusiskun kohteeksi lauantaina kello 20.30 paikallista aikaa, kertoo  The Guardian.

Kymmenen tuntia myöhemmin konttialus lähetti toisen hätäkutsun, jossa kerrottiin, että aseistautuneet huthimiehet hyökkäsivät alukselle neljällä pienellä veneellä.

The Guardianin mukaan Yhdysvaltain Lähi-idän joukkojen päämaja Centcom kertoo, että Houthien hallitsemilta alueilta Jemenistä peräisin olevista pienistä veneistä ammuttiin käsiaseilla 20 metrin päähän rahtialuksesta ja huthikapinalliset yrittivät nousta alukseen. Tähän rahtialuksen turvallisuustiimi vastasi avaamalla tulen hyökkääjiä vastaan.

Myös Yhdysvaltain armeijan lentotukialus ja helikopterit joutuivat tulituksen kohteeksi, kun ne antoivat hyökkäyksen tehneille pienaluksille suullisia varoituksia.

Centcomin lausunnossa kerrotaan, että Yhdysvaltain laivaston helikopterit vastasivat tuleen itsepuolustuksekseen. Ne onnistuivat upottamaan kolme neljästä huthialuksesta ja tappoivat miehistön. Neljäs vene pakeni alueelta. 

Yhdysvaltain armeijan henkilöstölle tai laitteille ei aiheutunut vahinkoa, kertoo The Guardian.

Maersk keskeyttää kuljetukset Punaisellamerellä

Singaporesta Egyptiin matkalla ollut konttialus näyttää selvinneen hyökkäyksestä vahingoittumattomana ja se jatkoi kulkuaan pohjoiseen, kertoo STT.

Hyökkäyksen seurauksena rahtiyhtiö Maersk ilmoitti keskeyttävänsä kuljetukset Punaisenmeren salmien kautta 48 tunnin ajaksi.

Maersk keskeytti liikennöinnin alueella jo aiemmin tässä kuussa aluksiinsa kohdistuneiden hyökkäysten vuoksi.

Maerskin tavoin myös useat muut suuret kansainväliset rahtiyhtiöt ovat keskeyttäneet Punaisenmeren käytön laivakuljetuksiin turvallisuushuolien takia. 

Laivojensa muualle ohjaamisesta ovat ilmoittaneet Maerskin lisäksi ainakin Mediterranean Shipping Company, CMA CGM, Cosco ja Hapag-Lloyd. Myös brittiläinen energiajätti BP kertoi laivaliikenteensä siirtyvän toisaalle

Kapinallisten hyökkäykset aluksia kohtaan ovat jatkuneet Yhdysvaltain perustamasta liittoumasta huolimatta. Huthien mukaan iskuissa on kyse tuen osoittamisesta palestiinalaisille ja pyrkimyksestä saada Israel lopettamaan sotatoimet Gazassa, kertoo STT.

Centcomin mukaan lauantainen tapaus oli jo 23. huthikapinallisten tekemä laiton hyökkäys kansainvälistä laivaliikennettä kohtaan marraskuun 19. päivän jälkeen, The Guardian kertoo.

Lähteet: The Guardian ja STT
 

Lue myös:

    Uusimmat