Biden vahvistaa määränneensä iskut Jemeniin – Yhdysvallat sai iskuihinsa tukea ainakin neljältä maalta

Yhdysvallat ja Britannia vastannut huthikapinallisten iskuihin mittavasti Jemenissä 1:19
Tämä tilanteesta tiedetään juuri nyt.

Yhdysvallat ja Britannia tekivät onnistuneita iskuja lukuisiin huthikapinallisten käyttämiin kohteisiin Jemenissä.

Asian vahvistaa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lausunnossaan. Biden sanoo yhdysvaltalaisjoukkojen toimineen hänen käskystään.

Bidenin mukaan Hollanti, Australia, Kanada ja Bahrain tarjosivat lisäksi tukea tuoreille iskuille. 

New York Timesin viranomaislähteiden mukaan edellä mainitut maat olisivat tarjonneet logistista, tiedustelu- sekä muuta apua.

Huthikapinalliset ovat tehneet viime kuukausina lukuisia lennokki- ja ohjusiskuja rahtialuksia vastaan Punaisellamerellä. 

YK:n turvallisuusneuvosto vaati keskiviikkona välitöntä loppua huthikapinallisten hyökkäyksille.

Bidenin mukaan iskut ovat suora vastaus huthien viimeaikaisiin iskuihin.

– En epäröi tarvittaessa määrätä lisätoimia kansamme ja kansainvälisen kaupan vapaan kulun suojelemiseksi, Biden päätti lausuntonsa.

Huthit aikovat jatkaa iskujaan

Jemenin huthikapinalliset aikovat jatkaa iskujaan Punaisellamerellä riippumatta Yhdysvaltojen ja Britannian hyökkäyksestä kapinallisten kohteisiin.

Huthien tiedottaja Mohammed Abdulsalam julisti viestipalvelu X:ssä, että iskut Jemeniä vastaan ovat perusteettomia. Abdulsalamin mukaan huthit kohdistavat iskunsa aluksiin, joilla on yhteyksiä Israeliin tai jotka ovat matkalla palestiinalaisalueiden satamiin.

Iranin tukemat huthit ovat sanoneet iskujen olevan vastaisku Israelin sotatoimille Gazassa ja ovat myös ampuneet lennokkeja ja ohjuksia Israelin suuntaan.

Huthien apulaisulkoministeri Hussein al-Ezzi uhkasi, että Yhdysvallat ja Britannia joutuvat maksamaan kalliisti hyökkäyksestään.

Sunak: Iskut välttämättömiä ja oikeasuhtaisia

Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain ja Britannian asevoimat pommittivat toistakymmentä kohdetta, joiden on väitetty olevan Iranin tukemien huthikapinallisten käytössä. AP:n yhdysvaltalaisten viranomaislähteiden mukaan iskuissa on käytetty ainakin hävittäjiä sekä sotalaivoista laukaistuja Tomahawk-ohjuksia.

AP:n lähteiden mukaan sotilaskohteiden listalla on muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä ja asevarastoja.

Britannian pääministerin Rishi Sunakin mukaan tuoreet iskut olivat välttämättömiä.

– Kansainvälisen yhteisön toistuvista varoituksista huolimatta huthit ovat jatkaneet hyökkäyksiä Punaisellamerellä, Sunak sanoi ja tähdensi iskuja kohdistetun tällä viikolla myös Britannian ja Yhdysvaltain sotalaivoja vastaan.

– Tätä ei voida sallia. Britannia puolustaa aina merenkulun vapautta ja vapaata kaupankäyntiä. Ryhdyimme siksi rajattuihin, tarpeellisiin ja oikeasuhtaisiin toimiin itsepuolustukseksi, hän jatkoi.

"Kyky uhata merenkulkua kokenut kolauksen"

Britannian puolustusministeriö kertoi omassa lausunnossaan koalition tunnistaneen huthien viimeaikaisten iskujen kannalta avainasemassa olleita kohteita ja sopineen koordinoiduista iskuista, joilla oli määrä "heikentää huthien kykyä loukata kansainvälistä oikeutta".

Britannian ilmavoimien Typhoon-hävittäjät tekivät ministeriön mukaan täsmäiskuja kahteen huthikohteeseen. Toinen näistä oli Jemenin luoteisosassa Banissa sijaitseva kohde, josta oli tiettävästi laukaistu tiedustelu- ja hyökkäyslennokkeja. Toinen kohteista oli Abbsissa sijaitseva lentokenttä, josta on tiedustelutietojen mukaan laukaistu Punaisellemerelle sekä risteilyohjuksia että lennokkeja.

– Iskujen yksityiskohtaisia ​​tuloksia arvioidaan, mutta varhaiset merkit viittaavat siihen, että huthien kyky uhata kauppamerenkulkua on kokenut kolauksen, puolustusministeriö arvioi ja kertoi iskuilla myös osoitetun maan sitoumus suojella maailmantaloudelle tärkeitä meriväyliä.

Ensimmäiset yhdysvaltalaisiskut vuosiin

Reutersin mukaan iskujen uskotaan olevan ensimmäiset, joita Yhdysvallat on tehnyt hutheja vastaan Jemenissä sitten vuoden 2016. Nimettömänä asiaa Reutersille kommentoineiden yhdysvaltalaisvirkamiesten mukaan iskuista on odotettavissa piakkoin myös virallinen tiedote.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati keskiviikkona välitöntä loppua huthikapinallisten hyökkäyksille Punaisellamerellä.

Huthikapinalliset sanovat pyrkivänsä iskemään Israeliin kytköksissä oleviin aluksiin tukeakseen palestiinalaisia Gazassa, jossa Israel käy veristä sotaa äärijärjestö Hamasia vastaan. Huthit aloittivat ohjus- ja lennokki-iskunsa sen jälkeen, kun Israel aloitti mittavat ilmaiskut Gazan kaistalle Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alussa.

Noin viikko sitten Yhdysvallat liittolaisineen antoi huthikapinallisille viimeisen varoituksen lopettaa iskut tai vastauksena voisi olla sotilastoimia.

Yhdysvaltain keskusjohto julkaisi videon hävittäjien laukaisusta lentotukialukselta 0:27
Yhdysvaltain keskusjohto julkaisi videon hävittäjien laukaisusta lentotukialukselta.

Lue myös:

    Uusimmat