Kauppakamarien kysely: Useampi yritys odottaa kasvua kuin supistumista

Kauppakamarien tuoreimmassa jäsenkyselyssä kasvua odottavien yritysten määrä on ylittänyt supistumista ennakoivien yritysten määrän. 

Kauppakamarikyselyyn vastanneista yrityksistä vajaat 30 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Kahdessa edellisessä kyselyssä supistumista ennakoivien yritysten määrä oli suurempi kuin kasvua odottavien.

Edelliseen vuoteen verrattuna liikevaihto oli laskenut toukokuun kyselyssä yli kolmanneksella vastaajista ja kasvanut vajaalla 30 prosentilla.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä yli 40 prosenttia arvioi tilauskantansa vuoden takaisesta pienemmäksi ja yhtä suureksi reilu kolmannes. Parempana tilannetta piti noin viidennes vastaajista.

Kauppakamarien toukokuun alussa tehtyyn suhdannekyselyyn vastasi toukokuun alkupuolella lähes 1 900 erikokoista työnantajayritystä ympäri Suomen.

Vaikein tilanne rakentamisessa

Kyselyyn vastaajat kuvasivat tunnelmia omalla toimialallaan edelleen synkiksi. Lähes puolet vastaajista kuvasi oman toimialansa tunnelmaa pessimistiseksi tai erittäin pessimistiseksi. Optimistisena suhdannetunnelmaa piti vajaa viidennes yrityksistä.

– Vaikka tilanne oli odotetusti edelleen vaikein rakentamisessa, on toimialan pahimman pessimismin osalta nähty kohentumista. Samalla pessimismi on kuitenkin saanut enemmän otetta palvelualoilla, sanoo tiedotteessa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Toukokuussa lähes 70 prosenttia rakentamisen toimialan vastaajista luonnehti tunnelmia pessimistisiksi, kun vastaava osuus oli tammikuussa 75 prosenttia ja lokakuussa yli 80 prosenttia.

Palvelualojen tunnelmaa kuvasi pessimistiseksi puolestaan 40 prosenttia vastaajista, kun vastaava osuus oli tammikuussa reilu kolmannes ja lokakuussa noin kolmasosa.

Lue myös:

    Uusimmat