Kaupan liitto: Kuluttajat innostuivat vapaista aukioloista, kauppiaat eivät niinkään

Yli puolet ruokakaupoista tyytymättömiä aukioloaikojen vapauttamiseen 2:09

Kolme viidestä kuluttajasta kertoo asioineensa kaupoissa uusina aukioloaikoina joko myöhäisillassa tai viikonvaihteessa.

Eniten oli hyödynnetty lauantai-iltojen tai sunnuntaiden aukioloja. Tämä käy ilmi Kaupan liiton teettämästä tuoreesta selvityksestä.  

Kauppojen vapaata aukioloa arvostavat erityisesti alle 40-vuotiaat naiset ja pääkaupunkiseutulaiset sekä luonnollisesti uusia aukioloja käyttävät.  

Kyselyn mukaan noin 80 prosenttia heistäkin, jotka eivät ole käyttäneet uusia aukioloaikoja, pitävät muutosta periaatteessa hyvänä. Innostuneimpia asiasta olivat pääkaupunkiseutulaiset ja muut uusmaalaiset, joista 86 prosenttia oli tätä mieltä. Länsisuomalaiset vastaajat olivat maltillisempia, mutta heistäkin 79 prosenttia piti uudistusta periaatteessa hyvänä.  

Etenkin viikonloppuisin kaupassa asioivat ovat olleet tyytyväisiä uusiin aukioloihin, ja laajentuneita viikonlopun asiointimahdollisuuksia arvostetaan lapsiperheissä ja suurissa kaupungeissa.   

Sunnuntaishoppailu miellyttää  

Sunnuntai on vakiintunut ostospäiväksi: Selvitykseen vastanneista pääosa, uusmaalaisista jopa noin 90 prosenttia, kertoi käyneensä tänä vuonna ostoksilla sunnuntaina.

Alle nelikymppiset naiset ovat ahkerimpia sunnuntaishoppailijoita.   
– Pääkaupunkiseudulla kuluttajat ovat alkaneet käydä enemmän myös erikoiskaupoissa ja tavarataloissa lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin. Tämä kehitys todennäköisesti vahvistuu ja leviää myös muihin suuriin kaupunkeihin, arvelee Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.  

Lauantai-iltojen pidentyneitä aukioloaikoja oli hyödynnetty vähemmän. Silti melkein 60 prosenttia vastaajista kertoo käyneensä tänä vuonna kaupoilla lauantaisin kello 18:n jälkeen.  

Arki-iltojen myöhäisimmät aukiolotunnit kiinnostavat asiakkaita vähemmän.

Uusmaalaisista vastaajista noin joka toinen kertoi käyneensä kaupassa iltayhdeksän jälkeen, mutta esimerkiksi muista eteläsuomalaisista tätä mahdollisuutta oli hyödyntänyt vain vajaa kolmannes.  

Kauppiaista moni on tyytymätön  

Kuluttajien lisäksi aukioloista kysyttiin myös kauppiailta: Päivittäistavarakaupan vastaajista valtaosa, noin kahdeksan kymmenestä, ilmoitti kilpailun kiristyneen laajempien aukiolojen myötä.

Heistä useampi kuin joka toinen pitää uutta lainsäädäntöä huonompana kuin entistä.  
– Valtaosa vapaista aukioloista pitävistä kaupoista saa itse päättää aukioloistaan tai ainakin niillä on hyvät mahdollisuudet neuvotella niistä, Kurjenoja selventää.

– Monet nykyistä vapautta vastustavista kaupoista kannattavat periaatteessa sääntelyn purkamista, jos vain saisivat sulkea kauppansa kannattamattomina tunteina, hän jatkaa.  

Liitto selvitti jäsenyritystensä, asiakkaiden ja netin kuluttajakyselyyn vastanneiden näkemyksiä elo- ja syyskuussa.  

Lue myös:

    Uusimmat