Kaupallinen radio täyttää vuosia – näin Aki Linnanahde muistelee pahinta mokaansa lähetyksessä: "Siinä ei ollut kovin voittava olo"

Kaupallinen paikallisradiotoiminta alkoi Suomessa tasan 35 vuotta sitten, kun Radio Lakeus aloitti lähetyksensä. Radio Novan aamun Minna Kuukka ja Aki Linnanahde kertoivat MTV Uutisille ohjelman tekemisestä poikkeusaikana ja lähetyksissä sattuneista mokista. 

Suomalaisten mediakulutus on kasvanut koronaepidemian aikana. Radiomedia ry:n teettämän kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista on lisännyt eri medioiden parissa käytettyä aikaa viime viikkoina. Varsinkin television ja sanomalehtien parissa viihdytäänn nyt, ja myös radion kuuntelu on kasvanut.

Radio on kuin kaveri erikoisena aikana

Radio Novan aamun juontaja Minna Kuukka sanoo, että ihmiset kaipaavat vaikeina aikoina muutakin pelkkiä uutisia.

– Kyllä se on kunnia-asia, että tässä erikoisessa ajassa voimme edustaa jotain ehkä sellaista normaaliutta tai aikaisempaa rutiinia ihmisen elämässä. Olla tavallaan sellainen kaveri tai lähimmäinen siinä aamussa, Kuukka kertoo.

Aki Linnanahde sanoo puolestaan, että kaksikko ei juuri pohdi millä sävyllä esimerkiksi koronaviruksesta kannattaa puhua. Yleisö vaistoaa, jos juontaja esittää olevansa jotakin kuin oikeasti on.

– Koronan ympärillä on paljon aiheita, joista voi repiä huumoria, vaikka aihe itsessään on vakava. Sille ei saa nauraa, mutta vessapaperin hamstraamiselle voi, Linnanahden toteaa.

"Tulisipa hurjapäitä, jotka potkivat ovet sisään"

Paikallisradioiden tapa tehdä ohjelmia poikkesi aikanaan melkoisesti Ylen jäykkänä pidetystä tavasta. Rosoinen tyyli ärsytti, mutta vetosi myös moniin. Nykyään kaupallinen radio on huomattavasti ammattimaisempaa, mutta jotakin alkuaikojen innostuksesta on kadonnut. Aki Linnanahde peräänkuuluttaa lisää riskinottoa koko suomalaiselta medialta.

– Meneehän tämä vähän kädenlämpöiseksi ja pumpuliseksi. Jotenkin varovaisemmaksi. Haluisin taas nähdä, että tulisi jotain hurjapäitä tälle alalle, jotka potkisivat ovet sisään ja laittaisivat tuulemaan. Niin se on aina mennyt, että jonkun pitää vähän haastaa. Mehän ollaan vanhaa kaartia tässä jo, hän toteaa.

Suorassa lähetyksessä sattuu ja tapahtuu, eivätkä kommelluksitta ole selvinneet myöskään Aki ja Minna. Aki muistelee kahvikuppiin liittyvää vahinkoa Radio Cityn ajoilta.

– Kahvit kaatuivat miksauspöydälle ja koko kanava pimeni silmänräpäyksessä. Siinä ei ollut kovin voittava olo silloin, mutta otin opiksi.

– Ja ovathan jotkut ohjelmassa heittämäni haasteet olleet ihan käsittämättömän urpoja. Uhoan jostain pyöräilystä ja joudun lopulta pyöräilemään Mikkeliin. Mutta en tiedä onko se moka tai virhe, ainakin siitä ammennettin ohjelmaan aika pitkään, Aki naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat