Mainos

Kaukosuhde avaruuteen asti: Jo sisunautti Kopran ja Dawn-vaimon avioliitto alkoi erillään, kun Tim oli kuukausia Persianlahden sodassa

Suomensukuinen astronautti, julkisuudessa lempinimellä sisunautti tunnettu Timothy Kopra vierailee parhaillaan Suomessa. Hänen mukanaan Suomeen tuli myös vaimo Dawn Kopra.

Tänään Dawn ja Timothy Kopra vastaavat koululaisryhmien kysymyksiin avaruudesta ja Nasasta. Pääosa kysymyksistä kohdistuu tietenkin itse astronautille, mutta osa myös tämän vaimolle.

– Minulta kysytään usein, pelottaako mieheni ammatti. Ja tietenkin pelottaa, tosin vain tiettyinä hetkinä. Raketin laukaisut, maahan paluu ja avaruuskävelyt ovat riskialttiita, joten olen luonnollisesti ahdistunut niinä hetkinä. Kun Timothy on avaruusasemalla ja ovet ovat säpissä, niin en juurikaan pelkää. Joukko eri ihmisiä ja eri maitakin haluaa pitää avaruusasemalla olevat ihmiset turvassa, Dawn Kopra lausuu.

Dawn Kopra vahvistaa oitis, että astronautin ammatti ei ole mikään aivan tavallinen ammatti, josta tullaan aina päivän päätteeksi kotiin.

– Toki hänellä on niitä normaalejakin työpäiviä, joista hän tulee kotiin illaksi. Toisaalta hän matkustaa paljon, ehkäpä useammin kuin jossain muussa ammatissa. 

– Sitten vastapainona saamme perheenä tehdä todella jännittäviä ja hienoja asioita ja matkustaa paikkoihin, joissa emme muuten kävisi. Pääsemme katsomaan esimerkiksi raketin laukaisua. En olisi koskaan kuvitellut saavani kokea sen, Dawn Kopra kertoo.

Dawn Kopra ja heidän kaksi lastaan ovat seuranneet Timothy Kopran lähtöä ja paluuta avaruuteen muun muassa Floridassa ja Kazakstanissa.

Kaukosuhde opettaa

Timothy Kopra vietti Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla kuusi kuukautta vuonna 2016 ja kolme kuukautta vuonna 2009, eli yhteensä 244 päivää. Aivan tavallisesta kaukosuhteesta ei siis ole kysymys.

– Nasa pitää huolta siitä, että astronautit saavat olla yhteydessä perheisiinsä avaruusajan. Puoli vuotta on nimittäin pitkä aika siellä avaruudessa pienessä tilassa ja vain muutaman muun ihmisen kanssa.

– Pidimme paljon yhteyttä avaruusasemalle satelliitin ja muiden viestintäkanavien avulla. Nasa mahdollistaa esimerkiksi video-konferenssit perheelle avaruuteen. Lähetimme hänelle myös rahtilähetysten mukana paljon paketteja, kuvia ja viestejä. Timothy tekikin kuvista itselleen kollaasin omiin tiloihinsa. Joulupaketti tosin piti lähettää jo heinäkuussa, että niitä paketteja piti suunnitella hyvissä ajoin etukäteen, Dawn Kopra kertoo.

Dawn Kopran mukaan pitkä erillään olo ei vaivaa sen suuremmin.

– Itseasiassa kun menimme aikoinaan naimisiin, niin hän oli poissa viiden kuukauden ajan Yhdysvaltain armeijan sotilasoperaatiossa Persianlahden sodassa. Joten me vähän kuin aloitimme kaukosuhteella. Ensimmäinen hääpäivämme kului erillään ja viime vuonna hääpäivänämme Timothy oli avaruusasemalla. Olemme siis tottuneet olemaan erillään ja myös työskentelemään suhteemme eteen.

Lapsille erossaolo on ollut kuitenkin välillä hankalaa. Ensimmäisellä kerralla lapset olivat nuorempia, vain teini-ikäisiä, kun taas viime vuonna lapset olivat jo korkeakoulussa ja suhtautuivat siksi erillään oloon paremmin. Dawn Kopra kuvailee lastensa yhteydenpitoa avaruuteen oheisella videolla.

Puolisoilla vertaistukiryhmä

Dawn Kopran mukaan astronautti perheessä on tehnyt sen, että hän itse on ottanut vastuuta enemmän itsestään ja perheestään. Oma työ henkilöstöresurssien parissa on sujunut etätyömahdollisuudella, josta hän onkin tyytyväinen.

– Olen tehnyt työtäni etätyönä itseasiassa jo ensimmäisen lapsen syntymän aikoihin. Olemme nimittäin muuttaneet paljon. Kun pääsimme Houstoniin, jossa nyt asumme, niin se oli kymmenes osoitteemme kymmenessä vuodessa. Timothy matkustaa niin paljon, että olemme halunneet, että edes toinen on kotona. Se on ollut hektistä, mutta on myös toiminut.

Tukea saa myös muilta astronauttien puolisoilta. Dawn Kopra kertoo, että astronauttien puolisoilla on tukirinki, jossa vertaistukea saa tarvittaessa. 

– Se on joltain osin organisoitua. Kukaan muu ei voi mitenkään ymmärtää miltä tuntuu, kun puoliso on avaruudessa – paitsi tietenkin se, joka on kokenut sen tai kokee parhaillaan. 

Suomessa viimeksi vuonna 2010

Dawn on miehensä mukana matkustanut Suomeen jo kolme kertaa. Ensimmäinen kerta oli hänen mukaansa puhdas lomamatka miehen sukujuurille. Toinen kerta oli vuonna 2010 Timothy Kopran ensimmäisen avaruusmatkan jälkeen ja kolmas nyt toisen avaruusmatkan jälkeen.

– Miehelläni on, kuten hyvin tiedetään, suomalaiset sukujuuret, kuten hänen isälläänkin. Aikoinaan Timothyn äiti vitsaili, että hän pystyi aina löytämään aviomiehensä joukosta, paitsi kun he tulivat Suomeen. Itse olen huomannut, että mieheni sopeutuu jotenkin hyvin luonnollisesti tänne suomalaisten joukkoon. Olemme molemmat tunteneet olevamme aina tervetulleita tänne.   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.