Mainos

Kauhistuttaako sulkasato? Kuusi syytä hiusten harvenemiseen

Tuntuuko siltä, että hiuksiasi on alkanut löytyä enemmän suihkun viemäristä kuin omasta päästä? Syynä voi olla joku seuraavista Purewow-sivuston listaamista asioista.

Vauvan saanti

Monen kuontalo on raskauden aikana paksu ja kiiltävä, mutta muuttuu muutaman kuukauden päästä synnytyksestä laihaksi liruksi. Syynä on estrogeenitasojen muuttuminen. Tämä on normaalia ja menee kyllä aikanaan ohi.

Poninhäntä

Pidätkö hiuksia usein tiukalla poninhännällä, nutturalla tai leteillä? Tapa voi ihan oikeasti johtaa hiusten katkeiluun ja harvenemiseen. Anna hiusten olla välillä auki luonnollisessa tilassaan, jotta ne saavat aikaa palautua. Vaihtele myös ponnarin paikkaa.

Ruokavalio

Ruoalla on suuri vaikutus terveyteemme, myös hiuksiin. Jos ravinnosta ei saa tarpeeksi esimerkiksi rautaa, magnesiumia ja sinkkiä, seurauksena voi olla oheneva tukka. Käy läpi tyypilliset ateriasi ja mieti, ovatko ne monipuolisia ja ravitsevia vai löytyisikö jotakin parannettavaa.

Testaa tilanne tukistuskokeella!

Ota peukalon ja etusormen väliin pieni tukko hiuksia ja tukista lievästi. Jos hiuksia irtoaa nollasta kolmeen, hyvä – tilanne on normaali. Jos hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, sinulta lähtee tukkaa normaalia enemmän.

Kilpirauhasarvot

Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaan liittyy usein hiustenlähtöä tai hiuslaadun huonontumista. Näihin sairauksiin on saatavilla lääkitystä, jonka pitäisi auttaa.

Stressi

Arjessa on aina tietty määrä stressiä, mutta lisääntyessään ja pitkittyessään ahdistus voi vaikuttaa kortisolitasoihin, mikä taas voi laukaista tai kiihdyttää hiustenlähtöä.

Ikä ja perimä

Iän myötä hiukset ohenevat kaikilla, mikä johtuu sekä hiusten lukumääräisestä vähenemisestä että hiusten läpimitan pienenemisestä. Naistyyppinen kaljuuntuminen koskettaa noin joka toista 40–60-vuotiasta naista ja 75 prosenttia yli 65-vuotiaista naisista, ja siihen vaikuttaa perimä. Naistyyppisen kaljuuntumisen tunnusmerkkejä on hiusten lähtö etenkin ohimoilta, otsan hiusrajasta ja päälaelta.

Lähteet: Purewow.com, Terveyskirjasto

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.