Espoolaisessa omakotitalossa pidetyt kotibileet keskeytyivät dramaattisesti, kun helsinkiläinen katujengi tuli aseineen paikalle: "Joku huusi, että ammutaan"

Kahta"gangsta rap"-katujengiä epäillään kovista rikoksista pääkaupunkiseudulla – ravintola Kaivohuoneelle suunniteltiin asehyökkäystä 2:00
Katso miten poliisi arvioi Suomeen rantautunutta ilmiötä, jossa motiivit väkivaltarikoksiin ovat "vähäpätöisiä".

Helsingin käräjäoikeudessa jatkui tällä viikolla katujengeihin liittyvä oikeudenkäynti, jossa käytiin läpi ammuskelua viime syyskuulta. Syytteiden mukaan helsinkiläisjengin, eli "Kurdish Mafian" tai niin sanotun 47-jengin, jäsenet ammuskelivat espoolaisella asuinalueella kohti omakotitaloa, jossa oli kotibileet.

Kotibileet pidettiin Espoon Lintuvaarassa lauantaina 4. syyskuuta. Syytteen mukaan helsinkiläisjengin johtohahmo Milan Jaff, 22, yritti jengitoverinsa kanssa tappaa kotibileissä olleen espoolaisen rap-artistin tai jonkun muun niin sanottuun L-City-jengiin kuuluvan henkilön.

Poliisin mukaan omakotitalon ikkunoihin ja seiniin osui useita laukauksia. Poliisi taltioi paikalta yhteensä 15 kappaletta ammuttuja ja ampumattomia patruunoita.

Juhlissa oli tapahtumahetkellä noin 40 ihmistä. Syytteiden mukaan Jaff ja rikoskumppani ampuivat omakotitaloa päin noin 10 laukausta .22-kaliiperisella aseella.

Ihmiset juoksivat ympäriinsä

Esitutkinnassa kuultiin lukuisia kotibileissä olleita.

– Oltiin siellä bileissä ja yhtäkkiä alkoi vaan kuulua pam-pam. Ensin ei kuulunut mitään, mutta joku huusi, että ammutaan. Ja kun katsoimme isossa olohuoneessa yläviistoon, siellä oli ikkunat yläosassa, niin huomasimme, että sinne oli tullut luodinreiät, eräs nuori mies kertoi.

– Huomasin, että jengi juoksee edes takaisin, että "joku ampuu ilmakiväärillä". Oli se shokeeraava tilanne. Ensin sanottiin, että kiviä on heitetty ja sitten puhuttiin ilmakivääristä, yksi paikalla olleista kuvasi.

– Traumat tästä asiasta jäi. Minua on pelottanut lähteä bileisiin enkä ole uskaltanut istua enää ikkunan edessä tämän tapahtuman jälkeen. Tämä tapaus varmaan laukaisi jotain lapsuuden traumojani Irakista. Näistä asioista puhuminen ahdistaa, yksi nuori kertoi.

Osa piiloutui sisälle

Juhlissa soi musiikki kovalla ja osa ihmisistä oli alakerrassa, osa ylhäällä. Moni paikalla ollut kertoi olleensa todella kovassa humalassa.

Moni juhlija juoksi nopeasti ulos talosta laukausten jälkeen. Osa jäi piileksimään sisälle.

– Olimme kaverini kanssa huoneessa yläkerrassa. Yhtäkkiä aloin kuulemaan ääniä alhaalta. Menime katsomaan mikä on homman nimi. Sitten joku tuli meitä vastaan ja sanoi, että täällä ammutaan tai joku on yrittänyt ampua taloon. Menimme kaverini kanssa paniikkiiin, kun emme ole tottuneet tällaiseen meininkiin. Menimme huoneeseen, laitoimme valot pois ja katsoimme parvekkeelta. Sitten huomasimme, että poliisit tulivat ja menimme ulos, yksi nuori mies kertoi.

– Emme ehtineet olla juhlissa kauaa, ennen kuin tapahtui mitä tapahtui. Luulin ensiksi, että joku heitti kiviä ikkunaan, mutta sitten näin luodinreiät ikkunassa. Musiikki soi aika kovalla eikä ampuminen ollut ensimmäinen ajatus mielessäni. Kaikki alkoivat huutaa ja sitten tajusin, mitä oli tapahtunut, yksi nuori nainen kertoi.

Hän pakeni itse yläkertaan, koska häntä pelotti liikaa mennä ulos.

Tekijät paikannettiin alueelle

Paikalle hälytettiin monta poliisipartiota.

Tekijät eivät kuitenkaan enää olleet paikalla, mutta poliisi pääsi heidän jäljilleen nopeasti. Juhlissa olleet osasivat kertoa, että he epäilivät ampumisen liittyvän kahden eri katujengin välisiin kiistoihin.

Televalvontatietojen perusteella poliisi totesi, että Milan Jaff ja häneen liittyviä henkilöitä oli paikantunut teon aikaan tapahtumapaikan läheisyyteen.

Katujengien väliset väkivaltarikokset oikeuteen 6:04
MTV Uutiset raportoi Helsingin käräjäoikeudesta oikeudenkäynnin ollessa alkamassa kaksi viikkoa sitten. Katso rikostoimittajien raportti yltä.

Järkytys talon omistajalle

Juhlapaikkana toiminut omakotitalo oli vuokrattu AirBnB:n kautta. Juhlissa oli myös DJ soittamassa ja porukan tarkoitus oli ollut vain pitää hauskaa.

Talon omistajalle koko kauheus selvisi vasta sunnuntaina, kun hän meni paikalle.

– Heti asunnon ovea avatessa tuli savun haju nenään, eli haisi, että on poltettu sisällä. Talon sisällä oli hyvinkin likaista ja huomasimme, että jotain tavaroita oli hajonnut. Olohuoneen lattia oli tahmainen, eli jalat jäi siihen vähän kiinni kun siitä käveli. Olohuoneen matolla oli oksennusta ja siinä oksennuksen vierellä matolla oli pieni patruuna, omistaja kertoi kuulusteluissa.

Olohuoneen ikkunoissa oli luodinreikiä, mutta luodit eivät läpäisseet kolmikerroksisia ikkunoita. Syyttäjän mukaan yksi luodeista olisi osunut olohuoneessa istuneen henkilön keskivartaloon, jos luoti olisi tullut ikkunan läpi.

Yksi luoti oli myös osunut tiellä olleeseen henkilöautoon.

Syytteen mukaan helsinkiläisjengin jäseniä oli tapahtuma-aikaan paikalla useampiakin. He olivat saapuneet espoolaistalolle kolmella henkilöautolla.

Katujengejä koskeva oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat