Katso video! Näin Nightwishin jättimäiset virtuaalikeikat maailman reunalla olevine tavernoineen toteutetaan: "Suomalaisena tuotantona tämä on aivan historiallinen"

Nightwishin historiallisten virtuaalikonserttien teknisestä toteutuksesta vastaava yritys kertoo projektin eri vaiheista 2:13
Katso video: Nightwishin historiallisten virtuaalikonserttien teknisestä toteutuksesta vastaava yritys kertoo projektin eri vaiheista.

Suomen kautta aikain menestyneimpiin yhtyeisiin lukeutuva Nightwish soittaa tällä viikolla kaksi massiivista virtuaalikonserttia.

Konserttien teknisestä toteutuksesta vastaa suomalainen, virtuaaliseen todellisuuteen erikoistunut teknologiayritys Zoan.

Zoanin operatiivisen johtajan Laura Olinin mukaan Nightwishin kanssa toteutettavia virtuaalikonsertteja on suunniteltu jo kauan.

– Idea Nightwishin striimikeikasta syntyi jo viime vuonna toteuttamamme JVG:n vappukeikan aikana. 

Yhteisen projektin myötä Zoan sai yhteyden Nightwishia edustavaan managerointiyhtiöön.

– Hyvin sujuneen JVG-keikan jälkeen rupesimme keskustelemaan, että jos Suomessa on joku bändi, jonka kanssa pitäisi tällainen keikka tehdä, se olisi Nightwish. 

– Bändillä on upea visuaalinen maailma, ja faneja ympäri maailman.

Nightwishin virtuaalikeikat järjestetään Eurooppassa 28. toukokuuta ja amerikkalaisyleisölle 29. toukokuuta.

Keikoille on Olinin mukaan myyty kymmeniätuhansia lippuja, mutta keikkojen katsojakapasiteetti on rajaton.

Historiallinen tuotanto 

Keikan aikana nähtävän virtuaalimaailman kehittäminen ja konsertin toteuttaminen ei ole halpaa.

– Konsertin toteuttaminen on vaatinut yli kuusinumeroisen summan, mutta tässä tähdätäänkin todella hyvään laatuun, Olin huomauttaa.

Maailmalla on jo nähty useita erilaisia striimikeikkoja, mutta tämän tason panostukset virtuaaliseen maailmaan ovat maailmalla hyvin harvinaisia.

– Varsinkin suomalaisena tuotantona tämä on aivan historiallinen.

"Virtuaalikeikka on monen eri teknologian hybridi"

Bändiä varten räätälöityä virtuaalimaailmaa on luotu yhteensä kuuden kuukauden ajan.

Nightwishin keulahahmo Tuomas Holopaisen lisäksi virtuaalimaailmassa nähtäviä yksityiskohtia on ollut suunnittelemassa yhtyeen pitkäaikainen luottograafikko Janne "Toxic Angel" Pitkänen.

– Olemme ensimetreistä alkaen olleet bändiin paljon yhteydessä ja selvittäneet, minkälaista maailmaa heille aletaan rakentamaan, keikkojen virtuaalisesta tuotannosta vastaava Lauri Laukkanen kertoo.

– Bändillä oli hyvin vahva visio siitä, että rakennetaan maailman reunalla oleva taverna, jossa bändi sitten soittaa.

Tavernan ikkunoista yhtye ja yleisö sukeltavat erilaisiin 3D-maailmoihin.

Laukkanen kertoo, että Zoanin puolelta virtuaalimaailmaa tai keikkapaikalla käytettävää teknologiaa on ollut rakentamassa lähes kolmekymmentä henkilöä.

Virtuaalikeikkaan käytettävä teknologia perustuu videopelien kehittämisessä käytettävään Unreal Engine -nimiseen pelimoottoriin. 

– Hyödynnämme myös green screen -teknologiaa siihen, että bändi saadaan upotettua virtuaaliseen maailmaan, ja erilaisia kameraseurantajärjestelmiä siihen, että kamerat liikkuisivat samanaikaisesti sekä fyysisessä että virtuaalisessa maailmassa.

– Virtuaalikeikan toteutus on monen eri teknologian hybridi.

Virtuaalikeikat ovat tulleet jäädäkseen

Erilaisten striimi- ja virtuaalikeikkojen järjestäminen on yleistynyt koronaviruksen tuomien poikkeusolosuhteiden aikana, mutta Olin uskoo, että virtuaalikeikat ovat tulleet jäädäkseen.

– Hirveän harvalla on loppupeleissä mahdollisuus matkustaa toiseen maahan suosikkibändinsä keikalle, ja tämä antaa heille uudenlaisen mahdollisuuden osallistumiseen.

– Sama asia koskee myös lapsia, jotka eivät tavallisesti pääsisi ikärajan vuoksi osallistumaan. 

Virtuaalikeikkojen tulevaisuuden puolesta puhuu Olinin mukaan myös se, että ne mahdollistavat uudenlaisia sisältöjä, jotka eivät fyysisissä konserteissa ole olleet mahdollisia.

– Ihmiset viettävät jo nyt paljon aikaa netissä ja uskon, että keikkoja halutaan tulevaisuudessakin järjestää siellä missä ihmiset jo valmiiksi ovat.

Laukkasen mukaan virtuaalikeikkojen rakentamista varten käytettäviä työvälineitä kehitetään valtavalla vauhdilla.

– Olemme vielä hyvin alkuvaiheessa tämän genren kanssa. Uskon, että virtuaalikonsertti tulee jo viiden vuoden päästä näyttämään hyvin erilaiselta, ja kokemuksellistumaan entistä enemmän.

Alta löytyvältä videolta voit katsoa koko haastattelun sekä paljon kuvaa Nightwishia varten luodun virtuaalimaailman yksityiskohdista.

Näin Nightwishin virtuaalikeikat toteutetaan – MTV pääsi kurkistamaan massiivisen tuotannon kulisseihin 6:05

Näin Nightwishin virtuaalikeikat toteutetaan – MTV pääsi kurkistamaan massiivisen tuotannon kulisseihin

Lue myös:

    Uusimmat