Katso pysäyttävä taulukko: Näin pieni on koronarokotteiden tukosriski moneen asiaan verrattuna

3:27
Katso myös: Fimean ylilääkäri kommentoi erittäin harvinaisia hyytymishäiriöitä.

Astra Zenecan koronarokotteen mahdollinen yhteys rokotteen saamisen jälkeen ilmenneisiin laskimotukoksiin on saanut jotkut maat jopa lopettamaan rokotteen käytön. MTV Uutisten saamien lukujen mukaan riski on pieni verrattuna esimerkiksi ehkäisypillereihin tai raskaana olemiseen.

Esimerkiksi Tanskassa Astra Zeneca päätettiin poistaa rokoteohjelmasta. Yleisempää on ollut sen käytön rajaaminen ikäryhmään ja  esimerkiksi Suomessa Astra Zenecan rokotetta annetaan ainoastaan yli 65-vuotiaille.  

Euroopan lääkevirasto EMA, Maailman terveysjärjestö ja Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat jatkuvasti painottaneet, että rokotteiden hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. 

1–10 tukosta miljonaa ihmistä kohden

Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia. Astra Zenecan rokotteen kohdalla laskimotukoksia ilmenee 1–10 tapausta miljoonaa ihmistä kohden, kertovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin MTV Uutisille antamat luvut.

Johnson&Johnsonin rokotteen saaneilla laskimotukoksia ilmenee puolestaan yhdellä miljoonaa kohden. Johnson&Johnsonin rokotetoimitukset Eurooppaan keskeytettiin tiistaina rokotteen ja tukosten yhteysepäilyjen vuoksi.  

Kaikkein suurin riski laskimotukoksen saamiseen on koronataudin sairastamisella. Husin mukaan vakavan koronataudin sairastavista laskimotukoksen saa 100 000–200 000 ihmistä miljoonasta eli jopa 20 prosenttia.   


Laskimotukoksia miljoonaa ihmistä kohti 

Vakava koronatauti

100 000–200 000

Normaalisti Suomessa

1000–2000

Raskauden aikana

1 000

Ehkäisypillerit

300–400

Astra Zenecan rokote

1–10

Lentäminen

1,5

Johnson&Johnson

1

Lukujen lähde: Hus

Jopa lentäminen samoissa lukemissa

Suomessa normaalisti laskimotukoksia ilmenee 1000–2000 tapausta miljoonaa ihmistä kohden.  

Raskauden aikana puolestaan ilmenee 1000 laskimotukosta miljoonaa ihmistä kohden. Ehkäisypillereiden kohdalla vastaava luku 300–400.  

Jopa lentämisestä aiheutuvat laskimotukokset voivat olla harvinaisempia Astra Zenecan ja Johnson&Johnsonin rokotteisiin verrattuna. Husin mukaan lentämisestä aiheutuu 1,5 laskimotukostapausta miljoonaa ihmistä kohden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja