Katri Kulmunin viestintävalmennuksiin liittyvien syytteiden käsittely alkaa käräjillä – entistä erityisavustajaa syytetään petoksesta ja virkarikoksesta

Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun jälkeen 2:04
Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun jälkeen (5.6.2020)

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) viestintävalmennuksiin liittyviä syytteitä.

Petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään Kulmunin entistä erityisavustajaa Kari Jääskeläistä.

Syyttäjän mukaan Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan viestintävalmennuksesta perusteettomasti noin 13  700 euroa. Samalla menettelyllä hän syyttäjän mukaan virkamiehenä rikkoi virkavelvollisuutensa.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Kulmuni maksoi koulutusten hinnan ministeriöille

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli vielä jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.

Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriön (VM) tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoivat VM sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.

Oikeuskansleriltakin odotetaan vielä ratkaisua

Kulmunin viestintävalmennuksista tehtiin myös useita kanteluita oikeuskanslerille. Kanteluissa katsottiin viestintävalmennuksen ainakin osaksi liittyneen pikemmin puolueen puheenjohtajan kuin ministerin tehtävien hoitamiseen.

Kesäkuussa 2021 oikeuskanslerille toimittamassaan vastauksessa Kulmuni sanoi, ettei hän laatinut, hyväksynyt tai allekirjoittanut ministeriöiden ja Tekirin välisiä sopimuksia.

–  En ole ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista enkä ole ollut tietoinen, että Tekiriltä olisi hankittu jotain muuta kuin ministerin tehtäviin liittyviä palveluita, Kulmuni kirjoitti.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ole vielä antanut ratkaisua kanteluista.

Lue myös:

    Uusimmat