Oikeuskanslerilta moitteet Katri Kulmunille: Valtion rahojen käyttöä olisi pitänyt harkita tarkemmin viestintäkoulutusta hankkiessa

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti moittii entistä valtiovarainministeriä Katri Kulmunia (kesk.) riittämättömästä harkinnasta valtion varojen käytössä viestintäkoulutuksissaan.

Tuomas Pöysti antoi tänään tiistaina ratkaisunsa kanteluihin, jotka koskivat Katri Kulmunin saamaa viestintäkoulutusta ministeriaikanaan.

Yli 50 000 euroa maksaneet koulutukset maksoi työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö, mutta oikeuskanslerin mukaan Kulmunin koulutuksissa valmennettiin häntä myös tilanteisiin, joissa hän toimi keskustan puheenjohtajana.

Oikeuskansleri Pöysti toteaa ratkaisussaan, ettei ministeriöiden varoja saa käyttää puoluepoliittisiin tarkoituksiin.

Kulmunia ei kuitenkaan ole oikeuskanslerin mukaan syytä epäillä sellaisesta rikoksesta, josta Kulmunia voitaisiin ministerinä syyttää. Kulmuni ei oikeuskanslerin mukaan osallistunut koulutussopimuksista päättämiseen eikä hän selvityksen perusteella käyttänyt käskyvaltaansa väärin.

Oikeuskanslerin Kulmunilta saaman selvityksen mukaan Kulmuni oli ollut käsityksessä, että viestintäpalvelut olivat tarjouspyynnön mukaiset ja liittyivät ministerin tehtäviin.

Kuitenkin oikeuskanslerin mukaan Kulmuni oli tietoinen saamansa koulutuksen sisällöstä ja siitä, että ministeriöt maksoivat ne. Hän olisi siksi voinut Pöystin mukaan selvityttää, olivatko koulutukset asianmukaiset.

– Kulmunin osallistuminen viestintäkoulutukseen, joka liittyi puoluepoliittisiin tarkoituksiin, osoittaa häneltä laillisuusvalvonnallisesti riittämätöntä harkintaa, ratkaisussa todetaan.

STT ei tänään tavoittanut Kulmunia kommentoimaan oikeuskanslerin ratkaisua.

Entiselle avustajalle tuomio

Oikeuskanslerin ratkaisu koski samoja hankintoja, joita on käsitelty myös Helsingin käräjäoikeudessa.

Oikeus tuomitsi viime kuussa Kulmunin erityisavustajana toimineen Kari Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta viestintävalmennushankintojen vuoksi.

Oikeus katsoi, että joulukuussa 2019 järjestetyissä koulutuksissa erehdytettiin ministeriöitä. Oikeudessa erityisavustaja Jääskeläisen syyksi luetut viestintävalmennus- ja konsultointihankinnat koskivat Kulmunin esiintymistä Ylen A-studiossa sekä tämän Instagram-päivitystä. Jääskeläinen kiisti syytteen.

Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Oikeuskanslerin mukaan osa koulutuksista liittyi Kulmunin ministeritehtäviin, mutta toisaalta Pöystin ratkaisussa todetaan, ettei rajanveto puolueen puheenjohtajan ja ministerin tehtävien välillä ole aina yksiselitteinen. Asiassa pitäisi hänen mukaansa käyttää tapauskohtaista harkintaa.

Kulmuni maksoi koulutusten hinnan ministeriöille

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020.

Samana syksynä hän tavoitteli jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon. Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että viestintäkoulutuslaskujen mukaan summa oli noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.

Lue myös:

    Uusimmat