Katkesiko työttömyystuki? Työn ja vapaaehtoistyön ero on häilyvä

Työ- ja elinkeinoministeriössä myönnetään, että vapaaehtoisen työn ja varsinaisen työn tulkinnoissa on ollut vaihtelua eri puolilla Suomea. Tästä johtuen työttömät ovat saattaneet saada ristiriitaisia ohjeita sekä epätasa-arvoista kohtelua.

Työ- ja elinkeinoministeriö päätti puuttua asiaan kesällä antamalla ohjeen vapaaehtoistyöskentelystä.

– Ministeriön ohjetta ei ole aiemmin ollut, joten on ollut mahdollista, että TE-toimistoissa on päädytty erilaisiin lopputulemiin. Lisäksi eri toimistoilla on saattanut olla tunti- tai päivärajoja, jotka eivät perustu työttömyysturvalainsäännökseen, sanoo TEM:in ylitarkastaja Johanna Nyberg.

– Ministeriöön tuli kyselyitä sekä tietoomme tuli seikkoja, joiden perusteella päätimme laatia ohjeistuksen ja parantaa siten työnhakijoiden yhdenvertaista kohtelua.

Mahdollisuus vapaaehtoistyöhön työttömyysetuutta menettämättä perustuu työttömyysturvalain säännökseen, joka on ollut olemassa jo vuodesta 1997 lähtien. Sen sijaan työministeriön tai TEM:n soveltamisohjeissa ei ole käsitelty työnhakijan vapaaehtoistyötä ennen heinäkuuta.

Heinäkuussa annetun ohjeen mukaan työnhakijalla on oikeus tehdä palkatonta tavanomaista yleishyödyllistä vapaaehtoistyötä tai talkootyötä menettämättä oikeuttaan työttömyysetuuteen.

Työn arviointi TE-toimistojen harteilla

Ylä-Satakunta -lehti kertoi eilen naisesta, joka jäi alkuvuodesta ilman työttömyystukea. Syynä tähän oli kahvinkeitto kierrätyskeskuksen avajaisissa.

Työn ja vapaaehtoistyön tekemisen ero on kuitenkin hyvin häilyvä. Ministeriön mukaan "tavanomaista yleishyödyllistä vapaaehtoistyötä" on käytännössä mahdoton määritellä tyhjentävästi, koska vapaaehtoistyötä tehdään niin monenlaisten toimijoiden kautta.

– TE-toimisto arvioi tapauskohtaisesti, onko kyse palkattomasta tavanomaisesta yleishyödyllisestä vapaaehtoistyöstä. Toimistoon kannattaa olla yhteydessä jo ennen vapaaehtoistyön aloittamista, sanoo ylitarkastaja Nyberg.

– Vapaaehtoistyötä ja talkootyötä tehdään niin monenlaisilla alueilla, että emme voi ministeriössä kirjoittaa tyhjentävää listaa siitä, mitä työttömyysturvalla voi tehdä. Työttömyysturvalaissa sanotaan, että palkaton työskentely yrityksessä ei ole mahdollista työttömyysturvalla. Myöskään sellaista palkatonta työtä, jota yleensä tehdään työsuhteessa, ei voi tehdä. Talkootyötä sen sijaan voi tehdä, Nyberg tiivistää.

Apua saa ja valituksia voi tehdä

Ylä-Satakunta -lehden mukaan parkanolainen nainen sai pian auttamisen jälkeen työ- ja elinkeinotoimistosta kirjeen, jossa ilmoitettiin työmarkkinatuen katkaisusta. Työvoimavirkailijat olivat tulkinneet naisen olevan yhdistyksen työntekijä tai yrittäjä, ja lisäperusteena ilmoituksessa käytettiin sitä, että nainen oli nähty kierrätyskeskuksen tiloissa useasti.

Tuki katkaistiin ilman karenssiaikaa eikä selityksiä kuunneltu. Päätöksen perusteella työnhakijalla, joka työskentelee palkatta yrityksessä tai sellaisissa tehtävissä, jotka yleisesti tehdään työsuhteessa tai yritystoimintana, ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

– Jos on tyytymätön päätökseen, kannattaa työttömyysetuutta silti hakea. Päätöksestä voi valittaa, valitusohjeet saa päätöksen mukana. Lopulta voi valittaa vakuutusoikeuteen, josta saa lopullisen vastauksen, Nyberg sanoo.

Ministeriöstä muistutetaan, että jokaisen ELY-keskuksen alueella toimii työttömyysturva-asiamies, jonka tehtävänä on valvoa TE-toimistojen lausuntojen yhdenmukaisuutta ja lainmukaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat