Mainos

Käteiseuron käyttöönoton nopeuttaminen ei onnistu

Käteisen euron ottaminen käyttöön jo suunniteltua nopeammassa aikataulussa on täysin epärealistinen ajatus, tyrmää finanssineuvos Seppo Moisio valtiovarainministeriöstä.

Nykyisten kaavailujen mukaan käteinen euroraha tulee käyttöön ja korvaamaan kansalliset valuutat 1. tammikuuta 2002 alkaen. Silloin muuttuvat myös hinnat, pankkitilit ja palkat lopullisesti euromääräisiksi.

Moisio totesi tänään, ettei asia ole valtiovarainministereiden esityslistalla ensi viikon kokouksessa, eikä edes Belgian hallitus tue esitystä. Ehdotuksen toi viikon alussa julki Belgian valtiovarainministeri Jean-Jacques Viseur, mutta idea näyttää menevän yksityisajattelun piikkiin.

Moision mukaan euroseteleiden ja kolikoiden tuotannossa saatettaisiin pystyä nopeampaan aikatauluun, mutta pahempi ongelma tulee eteen tietojärjestelmien uusimisessa. Ennen käteiseuroon siirtymistä vaihtuu vuosituhat, ja sen aiheuttamia ongelmia tietojärjestelmille ei vielä pystytä tarkkaan arvioimaan. Seuraavat kaksi vuotta menevät eurosiirtymän kanssa kamppailtaessa.

Kolmen vuoden siirtymäkaudesta sovittiin jo 1995 Madridissa, ja lakitekstien muuttaminen olisi hirmuinen urakka, Moisio huomautti. Samalla menisi käyttökelvottomiksi myös melkoinen pino euro-oppaita, -ohjeita ja -lehtisiä, joilla on yritetty saada kansalaisille viestiä perille siitä, että euro tulee lompakkoon 2002.

Nopeampi tahti olisi ikävä yllätys myös Kreikalle, joka haluaisi saada taloutensa Emu-kuntoon vuonna 2001 voidakseen ottaa käteiseuron käyttöön samalla kun nykyiset euromaat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.