Mainos

Katainen vierailee velkaisessa Espanjassa

Pääministeri Jyrki Katainen tapaa tänään espanjalaisen kollegansa Mariano Rajoyn Madridissa. MTV3 Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu ennakoi tapaamista.

Madridissa vierailevalla Jyrki Kataisella on ehdottaa heti kättelyssä espanjalaiselle kollegalleen Mariano Rajoylle ainakin yksi kansaan menevä kululeikkaus: lento karvalakkiluokassa bisnesluokan sijaan.

Siellä taviksien joukossa Katainen avustajineen nimittäin Helsingistä Madridiin saapui. Matka lentokentältä hotelliin sentään vilahti poliisisaattueessa.

Hän tapaa Rajoyn tänään, ja hänen lisäkseen liike-elämän edustajia ja poliitikkoja.

Keskustaoikeistolaisen Kansanpuolueen PP:n pääministeri Rajoy on pulassa. Hänen suosionsa on laskenut paljon viime kevään vaalien jälkeen.

Hallitus on toteuttamassa kovan käden leikkausohjelmaa, jotta budjettivajetta saataisiin kutistettua ja talous ennen pitkää kuntoon. Samalla julkinen kysyntä kutistuu ja valtion verotulot vähenevät.

Eläkkeisiin hän ei sentään puutu. Tämän Rajoy lupasi televisiohaastattelussa eilisiltana.

Espanjan talous on miinuksella, ja saman menon odotetaan jatkuvan ensi vuonna.

Työttömyys on 25 prosenttia, nuorisotyöttömyys tuplasti enemmän.

Talouden perusrakenteissa on myös paljon uudistettavaa ja monipuolisettavaa.

Ainakaan toistaiseksi Rajoy ei ole sanonut julki haluaan kääntyä Euroopan keskuspankin puoleen ja pyytää apua, eli rahaa. EKP:han lupasi viime viikolla ostaa tarvittaessa rajattomasti jälkimarkkinoilta Espanjan valtionvelkakirjoja - tosin ehtoja vastaan.

Rajoylle tämä merkitsisi vaalilupausten syömistä. Niinpä hän tokaisikin samassa tv-haastattelussa, että budjettivajeen supistaminen on EKP:n apupakettia tärkeämpi.

Pankkisektori on yhä velkainen, erityisesti paikallispoliitikkojen omina raha-arkkuinaan pitämät aluesäästökassat. Tällä viikolla hallituksen pitäisi esitellä odotettu raportti pankkialan tilasta.

Luurankoja saattaa löytyä kaapeista lisää. Monet Espanjan aluehallinnoista ovat kääntyneet keskushallinnon eli Madridin puoleen saadaksen rahaa toimintojensa pyörittämiseen. Tämä on antanut Madridille tilaisuuden kiristää otettaan paikoin hyvinkin itsenäisesti budjeteistaan päättävistä alueista.

Erityisesti Madridin puoleen kääntynyt Katalonia on kyräilevä. Se ei halua luovuttaa pykälääkään päätösvaltaansa pois. Rajoyn murhetta lisää se, että sekä Kataloniassa että Baskimaassa itsenäisyyttä haluavien kannatus on kasvanut jo merkittäväksi. Kuin sattumalta Katalonian suurin jalkapalloseura FC Barcelona on ilmoittanut että sen edustusjoukkueen kakkospaita ensi kaudella on punakeltaraitainen, aivan kuin Katalonian historiallinen lippu senyera.

Lokakuussa on lisäksi aluevaaleja, joita Rajoy joutuu pitämään mielessään.

Hyvät neuvot ovat siis kalliit. Toinen asia on, haluaako Rajoy ottaa niitä vastaan, tulivat ne mistä ilmansuunnasta tahansa.

Siihen Rajoy ei sentään voi vaikuttaa, mitä Saksan perustuslakituomioistuin sanoo Euroopan vakausmekanismin EVM:n perustuslaillisuudesta. Oikeusoppineet Karlsruhessa antavat lausuntonsa keskiviikkona. Päätös voi olla euron kannalta historiallinen, suuntaan tai toiseen.

Vilkasta viikkoa värittävät lisäksi vaalit tiukkaa talouskuria vaativassa Hollannissa, ja euromaiden talousministerit kokoontuvat vielä loppuviikosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.