Mainos

Katainen: Suomen takausvastuu Portugalille ehkä 1,2 miljardia

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomen takausvastuut Portugalin tukipaketissa ovat ehkä 1,2 miljardin euron luokkaa. Summa saattaa kuitenkin vielä muuttua.

1,2 miljardin takausvastuu tarkoittaisi noin 220 euron takausosuutta jokaiselle suomalaiselle vauvasta vaariin.

Portugali-päätöksessä ei ole kyse siitä, että Suomi olisi myöntämässä varsinaisesti uusia takauksia. Sen sijaan Portugali on saamassa tukea niin sanotusta väliaikaisesta kriisirahastosta, jonka koosta on jo päätetty.

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan Portugalin rahoitusohjelman käsittely jää Suomessa seuraavalle eduskunnalle. Asian valmistelu unionissa vie muutamia viikkoja.

Kiviniemi arvioi, että nykyhallitus joutuu esittelemään Portugali-paketin uudelle eduskunnalle toimitusministeristönä. Hän pitää tilannetta jossain määrin erikoisena, mutta muistuttaa, että vastuu on kannettava kaikissa tilanteissa.

- Eihän tämä tilanne mitenkään herkullinen ja mukava ole. Mutta myrkkyä pitää joskus niellä, jos sitä lääkkeeksi tarvitaan Euroopan talouden vakauttamiseksi ja nimenomaan Suomessa erittäin vahvana käyvän talouskasvun ja myös työllisyyden paranemisen takaamiseksi, Kiviniemi selvitti Kataisen kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kataisen ja Kiviniemen mukaan Portugalin talouden sopeuttamisohjelmasta tulee erittäin tiukka.

- Sen pitää olla tiukempi kuin se, joka Portugalin parlamentissa kaatui, Kiviniemi korosti.

Kiviniemen mukaan Euroopassa on yhä rahoitusmarkkinoiden epävarmuutta, joka voi pahimmillaan johtaa samantyyppisiin ketjureaktioihin kuin 2008 ja 2009. Siihen ei pääministerin mukaan Euroopalla ja Suomella ole varaa.

Kun Portugalin virallinen pyyntö tulee, EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF alkavat valmistella sopeutusohjelmaa ja rahoituspakettia. Päätökset tehdään euroryhmässä.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu (Kymmenen uutiset 7.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.