Mainos

Katainen ei saanut kutsua talousneuvotteluihin Ruotsiin

Saksan, Britannian ja Hollannin johtajat saapuvat tänä iltana Ruotsiin pääministeri Fredrik Reinfeldtin kutsusta.

Virallisesti asialistalla ovat talous- ja kilpailukykyasiat, mutta valtionjohtajien odotetaan keskustelevan myös EU-komission puheenjohtajan valinnasta.

Ruotsin pääministerin kanslian mukaan maat kokoontuvat keskustelemaan EU:n tulevaisuudesta, koska ne ovat Maailman talousfoorumin listalla kymmenen kilpailukykyisimmän maan joukossa. Suomi ei kuitenkaan ole saanut kutsua, vaikka se sijoittuu kyseisellä listalla kaikkien kokoukseen osallistuvien maiden edelle. 

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on pitänyt kilpailukykyä näkyvästi esillä ja nimennyt sen kohentamisen EU:n tärkeimmäksi tavoitteeksi. 

Fredrik Reinfeldtin tiedottajan Markus Fribergin mukaan kilpailukyky on vain yksi tekijä kutsuttujen valinnassa. 

-Nämä maat jakavat saman näkemyksen siitä, miten EU:ta tulisi kehittää lähivuosina, hän sanoo. 

-Tapaamme Suomea usein muissa yhteyksissä. Pääministerin kesäasunto ei ole kovin suuri, joten voimme kutsua vain rajatun määrän maita. 

Kaikki osallistujamaat ovat suhtautuneet varauksella siihen, että EU-komission johtoon valittaisiin europarlamentin suurimman ryhmän ehdokas Jean-Claude Juncker. Katainen puolestaan on ilmoittanut tukevansa Junckeria tehtävään. 

Britannian pääministeri David Cameron vastustaa luxemburgilaisen valintaa pitäen häntä liian liittovaltiomyönteisenä. Saksan liittokansleri Angela Merkel tukee muodollisesti Junckeria, mutta on tähdentänyt, että EU-mailla on oikeus harkita tehtävään muitakin nimiä.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.