Kasvojen yksityiskohdat voivat paljastaa vakavia terveysongelmia

Esimerkiksi kilpirauhasongelmat voivat näkyä kasvojen ja pään alueen karvoituksen muuttumisena.

Kasvoista näkyvät yksityiskohdat saattavat paljastaa enemmän kuin voisi aluksi kuvitellakaan. Ihmisen pään alueelta ja kasvoista voidaan itseasiassa erottaa lukuisia merkkejä, joista voi saada vihjeitä vakavistakin sairauksista.

Silmät

Valkoiset rinkulat iiriksen ympärillä voivat kieliä korkeasta kolesterolista. Myös silmän valkuaisiin ilmaantuvat pienet rasvakertymät ja silmäluomissa olevat finnit voivat olla merkkejä kohonneista kolesteroliarvoista.

Roikkuva silmäluomi voi olla merkki kasvohalvauksesta. Kasvohalvaus on yllättävän yleinen, sillä noin joka kuudeskymmenes saa sen elämänsä aikana, mutta suurin osa myös paranee siitä täysin.

Suu

Kuluneet hampaat voivat viitata refluksitautiin. Refluksitaudissa hampaita runsaasti kuluttavat vatsahapot nousevat toistuvasti suuhun. Vatsahapot syövyttävät hampaita paljon voimakkaammin kuin esimerkiksi happamat ja sokeroidut limsat.

Iho

Ihon ja silmänvalkuaisten kellertävä väri saattavat olla tiettyjen pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, hoitoon käytettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksia, mutta joissain tapauksissa kellertävä väri kertoo vakavasta ongelmasta – maksavauriosta.

Ruskeat läikät kasvoissa ovat yleensä maksaläiskiä. Maksaläiskät ovat jopa kymmenen kertaa yleisempiä miehillä kuin naisilla, sillä niiden suurimpana aiheuttajana on naishormoni estrogeeni ja auringon UVA-säteily yhdessä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan osteoporoosilla ja syvillä rypyillä on selkeä yhteys toisiinsa. Tutkimukseen osallistui 114 40–50-kymmenissä ollutta naista. Heistä ryppyisimmillä olivat myös hauraimmat luut. Tutkijat arvelevat, että ryppyjen ja hauraiden luiden yhteys saattaa liittyä alhaiseen kollageenin tuotantoon.

Korvat

Ryppyisten korvalehtien on huomattu olevan yhteydessä sydänsairauteen, mutta syytä tälle ei ole löydetty. 253 ihmistä käsittäneessä tutkimuksessa kävi ilmi, että silminnähden ryppyisistä korvalehdistä kärsivillä oli 10 prosenttia keskimääräistä todennäköisemmin riski saada tukkeumia verisuoniin.

Hiukset ja ihokarvat

Yhtäkkinen hiusten oheneminen voi olla merkki kilpirauhasen liikatoiminnasta, mutta konkreettista syytä näiden asioiden yhteyksiin ei ole saatu selville. Naisilla esiintyvä voimakas hiustenlähtö voi liittyä myös raudanpuutteeseen.

Sen sijaan ohenevat kulmakarvat viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan ja lisääntynyt karvoitus muualla kasvoilla androgeeni-hormonien lisääntyneeseen eritykseen.

Posket

Punoittavat posket voivat kertoa tulehtuneen ihon lisäksi myös Cushingin oireyhtymässä, jossa elimistö tuottaa liikaa verisuonien turpoamista aiheuttavaa kortisolia.

Sinertävät tai violetit posket sen sijaan ovat merkki veren alhaisesta happipitoisuudesta. Veren alhaisen happipitoisuuden saattaa aiheuttaa keuhkoverenpainetauti. Veri, jossa on vain vähän happea, on väriltään sinertävää ja se näkyy kasvojen ohuen ihon läpi.

Nenän päältä poskiin levinnyt perhosen muotoinen ihottuma voi olla merkki harvinaisesta autoimmuunisairaudesta, jonka nimi on lupus. Sairaus aiheuttaa myös väsymystä ja kipua nivelissä.

Joskus kasvoissa esiintyvä ihottuma saattaa olla myös merkki immuunijärjestelmän toimintahäiriöstä.

Nenä

Punertavat kuopat nenässä ja korvissa voivat olla merkki harvinaisesta sairaudesta nimeltään sarkoidoosi. Sitä tutkijat eivät tosin ole osanneet selittää, miksi sairaus aiheuttaa tällaisia oireita.

Isonenäisiin ihmisiin sen sijaan ilmassa leijailevat bakteerit saattavat vaikuttaa vähemmän kuin pienempinenäisiin. Sen uskotaan johtuvan siitä, että isossa nenässä on enemmän nenäkarvoja, jotka estävät bakteereiden ja jopa siitepölyn kulkeutumisen keuhkoihin, josta ne voivat imeytyä elimistöön.

Lue myös:

    Uusimmat