Kasviswokki, lihaburger ja Coleslaw – nappaa Kaappaus keittiössä -jakson reseptit talteen!

Kaappaus keittiössä -sarjan kuudennessa jaksossa kokataan muun muassa kasviswokkia ja häränlihaburgereita. 

Kaappaus keittiössä -sarjan kuudennessa jaksossa tavattiin helsinkiläiset Raine ja Ron, jotka toivoivat muutosta yksitoikkoiseen ruokavalioonsa, jossa terveellisyyden ajattelu oli mennyt överiksi.

Katso,  millaisilla herkuilla Kari Aihinen innosti kaksikkoa kokkailemaan!

KASVISWOKKI

Munanuudelia
3 rkl rypsiöljyä
1 Paksoi eli pinaattikiinankaali,
3 porkkanaa
½ parsakaali
1 nippu parsaa
vihreitä papuja
2 dl sokeriherneitä
2 varrellista punasipulia
chiliä maun mukaan
persiljaa
½ sitruunan mehu

Laita munanuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ne peittyvät. Laita kansi päälle ja anna hautua noin viisi minuuttia, tai kunnes nuudelit ovat kypsiä.

Pilko paksoi, porkkana ja parsa suikaleiksi ja parsakaali viipaleiksi. Pilko chili ja sipuli ja poista pavuista kovat päädyt. Freesaa, eli paista kevyesti kasviksia ja chiliä öljyssä kuumalla pannulla, kunnes ne vähän pehmenevät. Yhdistä kasvikset ja nuudelit. Mausta wokki suolalla, mustapippurilla ja persiljasilpulla. Purista lopuksi päälle puolikkaan sitruunan mehut.

HÄRÄNLIHABURGER

3-4 briossi-sämpylää
600 g naudan jauhelihaa (vähintään 17% rasvaa)
2 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl Dijon-sinappia
voita paistamiseen
1 paketti pekonia
Gouda-juustoa
tomaattia viipaleina
Rapeita salaatinlehtiä, esim. jää- tai amerikansalaattia
Hellman’s majoneesia
(Siracha-kastiketta)

Asettele pekoniviipaleet pellille leivinpaperin päälle ja nosta kylmään uuniin. Aseta uunin lämpötilaksi 160 astetta ja anna paistua kunnes pekonit ovat rapeita.

Anna lihan lämmetä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Sekoita jauhelihaan suola, mustapippuri ja sinappi ja muotoile massasta 3-4 pihviä. Sulata pannulla voita. Kun se lakkaa pitämästä ääntä, nostele pihvit pannulle ja ruskista molemmin puolin. Nosta pihvit 200 asteeseen uuniin kypsymään 8 minuutiksi, ja anna niiden sen jälkeen vielä vetäytyä hetki.

Paahda uunissa halkaistut sämpylät. Levitä pohjalle majoneesia, nosta päälle pihvi ja viipaloitu juusto, pekoni, tomaattisiivu sekä salaatinlehti. Tarjoa hampurilaiset kirkkaan coleslawn kanssa.

SISÄFILEPIHVIT

1 naudan sisäfileepihvi syöjää kohden (150-200 gr)
Suolaa
Mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
Tuoretta persiljaa
voita

Nosta lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Sulata pannulla reilu nokare voita ja lisää sitten persiljaa sekä valkosipulinkynnet kuorineen. Nostele lihat kuumalle pannulle ja paista niihin kaunis paistopinta kauttaaltaan. Nosta pihvit kypsymään 200 asteeseen uuniin 10 minuutiksi, jonka jälkeen anna vielä vetäytyä esim. folioon käärittynä pöydällä kymmenisen minuuttia.

BROILERIN PAISTAMINEN

Broilerin rintafileitä
Suolaa
Mustapippuria
Valkosipulinkynsiä
Voita

Mausta rintafileet suolalla ja mustapippurilla molemmin puolin. Sulata pannulla voi. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, lisää lihat sekä valkosipulinkynnet kuorineen. Paista molemmin puolin kullanruskeaksi ja nosta uuniin 200 asteeseen 12-14 minuutiksi. Anna vetäytyä hetken aikaa ennen tarjoilua.

KIRKAS COLESLAW

1 pieni kaali
2 porkkanaa
reilu 1/2 dl rypsiöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

Leikkaa kaali ja porkkanat suikaleiksi ja kuivaa ne keittiöpyyhkeen avulla. Sekoita kastikkeen ainekset erillisessä kulhossa ja kaada sitten suikaleiden joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa etikkaa, suolaa tai sokeria.

GRILLATTU VESIMELONI-FETASALAATTI

1 pkt pekonia
2 pkt sydänsalaattia eli pikkusalaattia
½ vesimeloni
3 rkl rypsiöljyä
200 g fetaa
tuoretta basilikaa
3 kevätsipulin vartta
suolaa
mustapippuria

Asettele pekonit pellille leivinpaperin päälle ja nosta kylmään uuniin. Aseta uuni 160 asteeseen ja paista pekonit, kunnes ne ovat rapeita.

Lohko ja kuori vesimelonit ja halkaise sydänsalaatit pitkittäin. Paista salaatteja ja vesimelonia pannulla öljyssä, kunnes ne saavat kullanruskean värin.

Kasaa kulhoon salaatit, vesimelonit, kypsät hieman murennetut pekonit sekä murusteltu feta. Lorauta päälle oliiviöljyä ja silppua joukkoon kevätsipulia ja basilikan lehtiä. Rouhi mausteeksi mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.

CAESAR-KASTIKE

3 anjovisfileetä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl parmesaania raasteena
1 dl Hellman’s majoneesia
3 rkl sitruunamehua
(suolaa)

Silppua anjovisfileet, murskaa valkosipulinkynnet ja raasta parmesaani. Yhdistä kaikki majoneesin kanssa ja purista joukkoon sitruunamehua. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

TOMAATTISALSA

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
3 tomaattia
½ vihreä chili
2 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamiviinietikkaa
Suolaa
Mustapippuria
n. 1 rkl tuoretta rakuunaa
1 rkl sitruunamehua

Kuutioi sipulit, chili ja tomaatit pieniksi kuutioiksi ja murskaa valkosipulinkynnet, jonka jälkeen sekoita ne keskenään. Mausta salsa oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla, suolalla ja mustapippurilla. Silppua joukkoon tuoretta rakuunaa ja lisää vielä hieman happoa sitruunamehusta. 

ISOÄIDIN KERMAVIILIKASTIKE

n. 10 cocktail-suolakurkkua
n. 6 cm pala tuoretta kurkkua
1 vihreä omena
3 rkl tuoretta tilliä silputtuna
1 prk kermaviiliä
suolaa
mustapippuria

Kuutioi suolakurkku, tuore kurkku sekä vihreä omena. Silppua tilli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoiua.

KORVASIENIMUHENNOS

1 litra tuoreita korvasieniä ryöpättynä
3 salottisipulia
2 rkl voita
2,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Halkaise sienet ja huuhtele hiekat ja roskat pois sienistä.  Ryöppää, eli kiehauta korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä viiden minuutin ajan. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta! Vaihda keitinvesi ryöppäämisten välissä ja huuhtele sienetkin keittämisen välissä huolellisesti. Korvasienien oikea käsittely on erittäin tärkeää sillä huonosti käsitelty korvasieni voi olla terveydelle vaarallista.

Silppua salottisipuli. Kuullota sipulia voissa, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää pilkotut korvasienet ja paista hetken aikaa. Kaada joukkoon kerma ja keitä kasaan niin, että kerma saostuu. Mausta kastike suolalla sekä pippurilla.

PAISTETUT MUIKUT

1 kg perattuja muikkuja
voita
suolaa

Sulata reilusti voita pannulla. Kun voi lakkaa pitämästä ääntä, nostele muikut pannulle. Ripottele päälle suolaa. Käännä muikut ja suolaa vielä toiselta puolelta. Muikut kypsyvät nopeasti.  Tarjoile isoäidin kastikkeen tai perunamuusin kanssa.

MERIAHVEN CEVICHE

400 g ahvenfileitä
suolaa
1/2 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
chiliä maun mukaan
persiljaa

Kuutioi meriahvenet pieniksi kuutioiksi ja nostele kulhoon. Ripottele päälle suolaa ja purista joukkoon sitruunamehua. Pilko cevicheen chiliä ja persiljaa makusi mukaan. Lorauta joukkoon oliiviöljyä ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Ahven kypsyy sitruunamehun hapossa.

Lue myös:

    Uusimmat