Käsittämätöntä väkivaltaa: Kahdelle nuorelle tuomio murhan yrityksestä – pään päällä pompittiin, uhri menetti kykynsä kävellä

10:19
Raaistuuko nuorisoväkivalta? Poliisi vastaa.

Kaksi nuorta miestä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin Vantaalla viime huhtikuussa tehdystä murhan yrityksestä. Kaksikko oli potkinut itselleen ennalta tuntemattoman miehen hengenvaaralliseen tilaan ryöstön yhteydessä.

Tuomio annettiin viime syyskuussa.

Käsittämätöntä väkivaltaa tilin tyhjentämiseksi

Uhri, vuonna 1962 syntynyt mies, oli ollut viettämässä aikaa paikallisessa baarissa, jossa oli kohdannut nuoret miehet. Illan aikana he olivat päätyneet pelaamaan biljardia rahasta, ja uhri oli jäänyt 50 euroa velkaa miehille. Seurue oli siirtynyt pankkiautomaatille, jossa uhri nosti häviämänsä rahat kaksikolle. Tässä yhteydessä uhrin tilin saldo ja käyttämä PIN-koodi ilmeisesti urkittiin. Kaksikko päätti tyhjentää uhrin tilin.

Miehet kaatavat uhrin ja potkivat sekä polkevat tätä kymmeniä kertoja muun muassa pään alueelle. Toinen miehistä hyppää tasajalkaa uhrin pään ja ylävartalon päälle pudoten istumaan tämän päälle, lyöden uhria muutaman kerran. Uhria pahoinpideltiin mittavasti tämän ollessa jo täysin tajuton.

Lähtivät ja palasivat uudelleen pahoinpitelemään

Oikeus piti miesten väkivaltaa poikkeuksellisen törkeänä. Teko kesti noin 15 minuuttia useammassa vaiheessa miesten välillä poistuen ja palaten paikalle jatkamaan pahoinpitelyä.

Toinen tekijöistä esimerkiksi ehtii jo poistua hetkeksi uhrin luota vain palatakseen polkeakseen tätä pään alueelle toistamiseen. Hän myös ilmeisesti kuvaa osan teoistaan kännykkäkameralla. Kaksikko käy myös epäonnistuneella rahannostoyrityksellä, palaa takaisin tutkimaan ja pahoinpitelemään uhriaan ja lopulta sitten onnistuvat nostamaan uhrin pankkitililtä lähes 3000 euroa. Uhrin he jättivät makaamaan oman onnensa nojaan.

Teon jälkeen toinen miehistä lähetti ylpeilevän näköisenä kuvia setelinipuista tuntemilleen henkilöille. Hankittuja rahoja oli käytetty muun muassa sähköurkujen hankintaan.

Kasvot lähes kasvoiksi tunnistamattomat

Juhlista yöllä palannut täysin sivullinen henkilö onnekkaasti löysi uhrin ja soitti tälle apua. Uhri toimitettiin sairaalaan tajuttomana. Tämä oli hengityskoneessa useita vuorokausia.

– Asianomistajan kasvot ovat olleet kauttaaltaan veriset ja ruhjeiset ja selkeästi turvoksissa, lähes kasvoiksi tunnistamattomat, tuomiossa kerrotaan.

Uhrin vammat olivat keskittyneet pään ja kaulan alueelle. Hänen kasvoissaan oli lukuisia luunmurtumia ja kallon sisäpuolella potentiaalisesti hengenvaarallisia vammoja.

Uhri oli saanut aivovamman.

– Ilman nopeaa hoitoon pääsyä asianomistaja olisi todennäköisesti menehtynyt kasvojen ja leuan alueen vammoihin liittyneen kudosturvotuksen ja verenvuodon aiheuttamaan tukehtumiseen tai todettujen kallonsisäisten vammojen aiheuttamaan aivokudoksen turvotukseen.

Uhriksi joutuneen miehen ensimmäiset selkeät mielikuvat miehellä on vasta pari kuukautta pahoinpitelyn jälkeen. Hän oli tuomion antohetkellä edelleen kuntoutushoidossa sairaalassa, opetellen muun muassa kävelemään uudelleen, teosta on seurannut muistivaikeuksia ja ongelmia näkemisen kanssa. Miehen sairaslomankin on määrä jatkua ainakin vuoden loppuun.

Pitkä tuomio ja kymmenien tuhansien korvaukset

Tekijät, vuonna 2001 syntynyt Rinaldo Robertino Allan Vihreäranta ja vuotta myöhemmin syntynyt Taisto Armas Allan Enroth, tuomittiin kumpainenkin murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä ja maksuvälinepetoksesta. Enroth oli tekohetkellä alle 18-vuotias, joten hänen katsottiin syyllistyneen rikokseen nuorena henkilönä.

Enroth sai teosta 6 vuoden 5 kuukauden ja 10 vuoden tuomion, Vihreäranta 7 vuoden tuomion. Enrothin tuomioon vaikutti tämän aikaisempi tuomio pahoinpitelyrikoksista.

Kaksikko määrättiin maksamaan uhrille mittavat korvaukset. Maksettavaksi tuli muun muassa 25 000 euron korvaus kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta, 8000 euron korvaus teon aiheuttamasta kärsimyksestä, yli tuhat euroa tuhoutuneesta omaisuudesta, tililtä viedyt 2880 euroa sekä yli 10 000 euron korvaus ansionmenetyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja