Väärästä sängystä löytynyt nuorukainen puukotti herättäjää keittiöveitsellä selkään ja kaulaan

17-vuotiaan tuomio illanvieton yhteydessä tapahtuneesta puukotuksesta ei muuttunut Helsingin hovioikeudessa. Nuorukainen oli lähes tappanut toisen nuorukaisen Vantaalla marraskuussa 2021.

Tekijä ja uhri olivat päihtyneenä kolmannen henkilön asunnolla viettämässä aikaa, kun heille tuli riitaa. Uhrin mukaan erimielisyys liittyi siihen, että tekijä oli nukahtanut sänkyyn, vaikka tämän oli määrä nukkua sohvalla.

Kun väärään petiin nukahtanutta nuorukaista oli herätelty, oli tämä suutahtanut ja uhannut tappaa miehen, jos häneen vielä kosketaan. Tätä seurasi uhrin mukaan hänen äitinsä haukkuminen ja muu provosointi. 

Miksi nuoret kantavat mukana teräaseita? 2:02
Miksi nuoret kantavat mukana teräaseita?

Puukotti selkään

Kun tilanne kärjistyi tappeluksi, lähti kaksikko ulos selvittämään välejään. Uhri otti mukaansa pölynimurin putken, kertomansa mukaan sen vuoksi, että tiesi tekijän kantavan mukanaan puukkoa.

Matkalla pihalle oli 17-vuotias tekijä ottanut esille kantamansa keittiöveitsen ja iskenyt sen yllättäen edellä portaissa kävelleen uhrin selkään. Oikeus kuvaili uhrin olleen tilanteessa puolustuskyvytön. Veitsen terä oli 20 senttimetriä pitkä.

Uhri oli juossut karkuun ja yrittänyt pitää nuorukaisen kauempana imurinputkea käyttäen, mutta tekijä onnistui tästä huolimatta iskemään uhria vielä neljästi ylävartaloon. Oikeus luonnehti nuorukaisen veitsenheiluttelua ja uhrin jahtaamista sinnikkääksi.

Asunnon haltija oli tässä vaiheessa pyytänyt kaksikkoa asunnolle. Asunnolla uhrille soitettiin apua ja tekijä jäi kiinni ollessaan poistumassa asunnosta poliisien saapuessa.

Sai yli kahden vuoden tuomion

Uhria oli lopulta puukotettu useita kertoja ylävartaloon ja kaulan alueelle. Onnekkaasti haavat eivät olleet kuitenkaan edenneet syvempiin kudoksiin ja potentiaalisesti vaaralliset vammat eivät osuneet elintärkeisiin elimiin. Yksi iskuista osui lähelle kaulavaltimoa.

Käräjäoikeus tuomitsi tekohetkellä 17-vuotiaan, vuonna 2004 syntyneen miehen nuorena henkilönä tehdyistä tapon yrityksestä ja huumausaineen käyttörikoksesta 2 vuoden 6 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. 

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhrille 5000 euroa korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, kärsimyksestä ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta. 

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun ikää tämän nuoren iän vuoksi.

Nuorukainen valitti tuomiosta hovioikeuteen, koska ei mielestään ollut yrittänyt tappaa uhria. Hän korosti, että teko oli tehty pikaistuksissa ja johtui 17-vuotiaan harkitsemattomuudesta.

Hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Se katsoi, että nuorukaisen olisi pitänyt ymmärtää uhrin kuoleman olevan hänen menettelynsä mahdollinen ja varsin todennäköinen seuraus.

"Toi on tehty puhtaasti ihmisen vahingoittamiseen"– tällaisia teräaseita poliisi on takavarikoinut nuorisolta 5:03
"Toi on tehty puhtaasti ihmisen vahingoittamiseen" – tällaisia teräaseita poliisi on takavarikoinut nuorisolta.

Lue myös:

    Uusimmat