Karua! NHL-ykkösvarauksen ura rajussa syöksykierteessä – lensi nyt pihalle Pietarin SKA:sta

Venäläisjääkiekkoilijan Nail Jakupovin ura on melkoisessa syöksykierteessä. Muutaman vuoden takainen NHL:n ykkösvaraus lensi nyt pihalle KHL-jättiläisseurasta Pietarin SKA:sta.

26-vuotias Jakupov vaihtoi SKA:n riveihin kaudeksi 2018-19. Vielä ensimmäisellä sesongilla Jakupov nakutti 47 runkosarjaottelussa tehot 23+10=33.

Viime kaudella tahti hiipui. 46 ottelussa hänelle merkattiin 20 pistettä (10+10). Pudotuspeleissä hän ei mahtunut SKA:n kokoonpanoon.

Perjantaina SKA kertoi, että se on ”kaupannut” Jakupovin toiseen KHL-seuraan Vitjaziin.

Farmikomennus

Vaihtokaupassa SKA sai itselleen hyökkääjän Pavel Koltyginin ja Pohjois-Amerikassa pelaavan German Rubtsovin oikeudet.

Kaksikosta Koltygin, 21, ei tehnyt viime kaudella pistettäkään Vitjazin paidassa (28 ottelua, 0+0). Samanikäisen Rubtsovin ura Pohjois-Amerikassa ei ole lähtenyt kunnolla rullaamaan.

Kaupassa oleellisin tekijä liittyy SKA:n ja Vitjazin väleihin. Viime vuosien aikana Vitjaz on ollut käytännön tasolla SKA:n farmiseura. Pietarilainen jättiseura on poiminut Vitjazissa onnistuneita pelaajia itselleen hyvin kyseenalaisin keinoin.

Viime kaudella Vitjaz käytännössä luovutti suomalaishyökkääjän Miro Aaltosen ja väkevästi seuran tolppien välissä esiintyneen Aleksander Samonovin SKA:han.

Pahin floppi ikinä?

Jakupovin syöksykierre on ollut käynnissä jo useamman vuoden ajan. Kaikki lähti liikkeelle Edmonton Oilersista, jonne hän päätyi kesän 2012 varaustilaisuuden myötä. Oilers poimi tuolloin tuulennopean ja huippulupaavan pistenikkarin itselleen ykkösvuorolla.

Oilersissa Jakupov ei koskaan lunastanut odotuksia. Parhaalla kaudellaan hän nakutti 33 tehopistettä.

Kesällä 2016 hänet kaupattiin St. Louis Bluesiin, jossa hän vietti yhden kauden. Sieltä matka jatkui Colorado Avalancheen. Tehot hiipuivat ja Jakupovin rooli muuttui olemattomaksi.

Jakupovia pidetään yhtenä NHL-historian huonoimpana ykkösvarauksena.

Venäläishyökkääjä oli aiemmin keväällä otsikoissa, kun entinen NHL-GM Brian Burke puhui hänestä Spittin’ Chiclets -podcastissa. Ohjelmassa Burke teki varsin vähemmän mairittelevan paljastuksen venäläisestä.

Burke palasi vuoteen 2012, jolloin hän toimi Toronto Maple Leafsin pomona. Maple Leafsillä oli tuolloin ykköskierroksen kärkipään vuoro. Burke paljasti, ettei seura olisi koskaan poiminut Jakupovia itselleen.

– Hänen haastattelunsa on yksi huonoimmista, missä olen koskaan ollut. Ihan karmiva, Burke sanoi, jatkaen.

– Hän oli uhmakas, pahantuulinen ja vastenmielinen. John Lilley, yksi meidän kykyjenetsijöistämme melkein tappeli hänen kanssaan. Se ei ollut hyvä haastattelu, ei alkuunkaan, Burke murahti.

Jakupov päätyi tuolloin Oilersiin, kun taas Maple Leafs varasi itselleen kanadalaisen Morgan Riellyn. Maple Leafsin kannalta päätös oli hyvä, sillä Rielly on tällä hetkellä yksi NHL:n parhaista puolustajista.

Lue myös:

    Uusimmat