Kärsitkö virtsankarkailusta? Vaivaa voi hoitaa myös kotikonstein

Virtsankarkailun hoidossa tärkein asia on oikea diagnoosi.

Aikuisten virtsankarkailulla tarkoitetaan kaikkea sellaista virtsankarkailua, joka aiheuttaa sosiaalista, hygieenistä tai muuta haittaa. Aikuisen naisen virtsankarkailuongelmat jaetaan yleensä kahteen eri luokkaan eli ponnistusvirtsankarkailuun ja niin sanottuun pakkokarkailuun, johon saattaa liittyä yliaktiivinen rakko.

– Ehkä kaikista yleisin on kuitenkin näitä kahta yhdistävä sekamuoto, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tomi Mikkola sanoo.

Oikea diagnoosi on hoidon perusta. Virtsankarkailuongelmat ovat varsin yleinen vaiva, mutta Mikkolan mukaan naiset usein häpeilevät asiaa, eivätkä tiedä vaivan olevan yleinen. Virtsankarkailu yleistyy ikääntyessä, mutta sitä esiintyy myös nuorilla naisilla. Monet eri tekijät altistavat virtsankarkailulle, kuten ikä, ylipaino, tupakanpoltto ja kohdunpoisto. Myös raskaus ja synnytys altistavat vaivalle, kun raskaus painaa lantionpohjaa.

– Potilas voi itse täyttää virtsaamispäiväkirjaa, ja virtsatietulehduksien riski pitää pystyä sulkemaan pois. Gynekologinen tutkimus on hyvä tehdä, jotta nähdään, ettei virtsankarkailua aiheuta esimerkiksi laskeutunut virtsarakko, Mikkola sanoo.

Laihduttaminen saattaa auttaa virtsan ponnistuskarkailuun

Useissa tapauksissa naisen virtsankarkailussa on kyse ponnistuskarkailusta. Mikkolan mukaan moni ei osaa mieltää esimerkiksi kävellessä ilmenevää virtsankarkailua ponnistuskarkailuna, vaikka juuri siitä on kysymys. Vain öisin ilmenevä virtsankarkailu viittaa siihen, ettei kyseessä ole ponnistuskarkailu. Selkeästi tavallisin syy ponnistuskarkailuun on perinnöllinen tukirakenteiden eli sidekudosten heikkous.

– Virtsan karkaaminen yskäisyn yhteydessä on klassinen esimerkki ponnistuskarkailusta. Karkaavat määrät ovat usein pieniä, ja asiaa voi usein hiukan ennakoida. Ponnistuskarkailu koetaan pienemmäksi haitaksi kuin pakkokarkailu, Mikkola sanoo.

Ponnistuskarkailua voidaan yrittää hoitaa esimerkiksi elämäntapamuutoksilla, kuten laihduttamalla ja lopettamalla tupakanpoltto. Fysioterapeutti ohjeistaa lantionpohjanlihasten harjoittamisessa. Vaivaa voi hoitaa myös leikkaushoidolla, jollei muista toimenpiteistä ole apua.

Virtsan pakkokarkailussa vessaan ei tahdo ehtiä

Pakkokarkailussa virtsaa karkaa äkillisen voimakkaan virtsahädän yhteydessä, ja ongelmana on erityisesti se, ettei vessaan tahdo ehtiä. Pakkovirtsankarkailun syyt ovat monimutkaisemmat kuin ponnistuskarkailussa. Tuntemattomasta syystä rakko tahattomasti supistaa ja aiheuttaa virtsankarkaamisen.

– Virtsaaminen on hyvin monimutkainen tapahtuma, johon liittyy sekä tahdonalaista että tahdotonta kontrollointia lihaksissa. Pakkokarkailuissa supistuskäsky lähtee aivoista, vaikkei olla sopivassa paikassa. Syy, miksi näin tapahtuu, on noin 80 prosentissa tapauksista tuntematon, Mikkola selventää.

Esimerkiksi diabetes saattaa aiheuttaa pakkokarkailua. Diabetes aiheuttaa etäishermojen rappeutumista, mikä vaikuttaa myös virtsarakon toimintaan. Pakkokarkailua esiintyy myös yliaktiivisen rakon yhteydessä. Yliaktiiviseen rakkoon ei kuitenkaan aina liity virtsankarkailua, mutta pakottavaa tarvetta päästä tyhjentämään rakkoa esimerkiksi öisin, mikä hankaloittaa elämää.

– Pakkokarkailu koetaan varsin hankalana, koska hätä voi tulla aivan varoittamatta, ja pahimmillaan koko rakko saattaa tyhjentyä. Usein potilaat eivät halua juuri poistua kotoaan, kun vaiva rajoittaa niin paljon elämää, Mikkola pahoittelee.

Painonpudotus saattaa auttaa myös pakkokarkailun hoidossa. Pakkokarkailua hoidetaan kuitenkin yleensä lääkehoidolla.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Artikkeli perustuu Tomi Mikkolan AAVA-terveysluentoon "Naisten virtsankarkailun hoito"

Lue myös:

    Uusimmat