Neljä syytä virtsankarkailuun – näin vähennät kiusallisia vuotoja

Virtsankarkailu ei ole vain ikääntyneiden naisten vaiva. Satunnaista virtsankarkailua saattaa esiintyä jo parikymppisillä.

25–60-vuotiaista suomalaisnaisista virtsankarkailua esiintyy 20 prosentilla, kun 70-vuotta täyttäneistä siitä kärsii jopa 60 prosenttia.

Virtsankarkailu voi johtua monesta syystä. Pakkoinkontinenssi on kyseessä silloin, kun rakkoa ei pysty hallitsemaan ja virtsa pääsee karkaamaan ennen aikojaan. Vaivan taustalla voi olla esimerkiksi virtsatietulehduksia tai gynekologisia leikkauksia.

Nauraessa, aivastaessa tai muun ponnistuksen yhteydessä tapahtuva virtsankarkailua kutsutaan ponnistusinkontinenssiksi. Rakko voi myös olla niin veltto, että virtsaa pääsee vuotamaan yli.

Women’s Health listasi neljä virtsankarkailua aiheuttavaa asiaa, joihin voit itse vaikuttaa.

1. Heikot lantionpohjan lihakset

Normaalisti pissahädän yllättäessä virtsaputkesta ei pääse vuotamaan virtsaa kasvavasta paineesta huolimatta. Ponnistuskarkailusta kärsivällä syvät lihakset eivät ole riittävän tiukat, jotta virtsan pidättely onnistuisi. Lihasten löystyminen voi johtua esimerkiksi synnytyksestä, mutta myös perintötekijät voivat vaikuttaa.

Lantion alueen ja etenkin lantionpohjan lihasten harjoittaminen on tehokkain tapa estää lihasten löystymisestä johtuvaa karkailua. Lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa myös seisaaltaan vaikka liikennevaloissa.

2. Inkontinenssi

Kun rakko täyttyy, sen ei pitäisi supistua ennen kuin olet valmis virtsaamaan. Pakkoinkontinenssista kärsivillä virtsaamistarve on pakonomainen eikä odota. Vaivan taustalla voi olla esimerkiksi toistuvia virtsatietulehduksia tai gynekologisia leikkauksia. Vaihdevuosien jälkeen myös estrogeeninpuute vaikuttaa niin, että virtsan karkaaminen yleistyy

Tätäkin vaivaa voi helpottaa vahvistamalla lantionpohjan lihaksia. Kun lantionpohjan lihakset ovat hyvässä kunnossa, lievä virtsankarkailu on helpompi pitää kurissa, oli kyseessä sitten ponnistusinkontinenssi tai pakkoinkontinenssi.

3. Ylipaino

Ylipaino lisää virtsankarkailun riskiä, sillä se kohdistaa virtsarakkoon ylimääräistä painetta. Ylipaino voi aiheuttaa myös lihasten löystymistä, jolloin karkailua on hankalampi hallita. Pysyvä painonpudotus auttaa pitämään virtsankarkailua paremmin kurissa.

4. Ruokavalio

Ruokavalio vaikuttaa myös virtsarakon toimintaan. Sitrushedelmät, hiilihapotetut juomat, kofeiini ja suklaa ärsyttävät rakkoa ja pahentavat virtsankarkailua. Näiden välttäminen auttaa vähentämään epämiellyttäviä vuotoja.

Näin treenaat lantionpohjan lihaksia kotioloissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja