Kärsitkö PMS-oireista? Kokeile näitä apukeinoja

Väsymystä, mielialanvaihtelua ja uniongelmia. PMS-oireet voivat olla moninaisia. Terveellisillä elämäntavoilla voit kuitenkin helpottaa ikävää oloa.

Naisista jopa 95 prosenttia kärsii joistakin kuukautisia edeltävistä oireista. Näistä naisista viisi prosenttia kärsii varsinaisesta PMS-oireyhtymästä, eli psyykkisistä ja fyysisistä oireista, jotka haittaavat normaalia elämää. Syytä PMS-oireyhtymälle ei tiedetä, mutta syiksi veikkaillaan hormonaalisia tekijöitä, vitamiinien ja mineraalien puutostiloja, liiallista suolan käyttöä ja alkoholin tai kofeiinin nauttimista.

PMS-oireet ovat moninaisia. Epämiellyttävät tuntemukset kuten depressio tai ahdistuneisuus, mielialan vaihtelut, huono keskittymiskyky, kontrollin menettäminen, väsymys, ruokahalun lisääntyminen tai väheneminen, unihäiriöt, päänsärky, krampit, turvotus, painonnousu ja rintojen arkuus ilmenevät yleensä kuukautiskierron loppupuolella, muutama päivä tai viikko ennen kuukautisvuodon alkua.

Helpota PMS-oireita terveellisillä elämäntavoilla

Huonoa oloa voi onneksi yrittää helpottaa terveellisillä elämäntavoilla. Kokeile ainakin näitä keinoja:

Liikunta

Kun olo on huono, liikkuminen voi tuntua ikävältä. Säännöllinen liikunta vähentää kuitenkin turvotusta ja saa mielialasi paremmaksi.

Ruokavalio

Syö terveellisiä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia ja kokojyvää. Vältä suolaa, sokeroituja ruokia, kofeiinia ja alkoholia erityisesti PMS-oireiden aikana.

Uni

Kuukautiset ja PMS-oireet voivat häiritä untasi, mutta yritä silti nukkua vähintään seitsemän tuntia yössä.

Stressi

Naiset, joiden stressitaso on korkea, on raportoitu kärsivän depressiosta, surun tunteesta, itkukohtauksista ja fyysisistä PMS-oireista kaksi tai kolme kertaa useammin kuin muiden. Yritä löytää terveellinen tapa välttää stressiä.

Tupakointi

Tupakoinnin on todettu vaikuttavan moniin hormoneihin ja pahentavan PMS-oireita. Vältä siis sauhuttelua PMS-oireiden aikana.

Lääkityksestä apua vaikeisiin oireisiin

Jos oireet jatkuvat pahoina, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Erityisen vaikeista PMS-oireista kärsiviä hoidetaan muun muassa syklisellä keltarauhashormonilla, hormonikierukalla, yhdistelmäehkäisypillereillä tai uusilla mielialalääkkeillä, selektiivisillä serotoniinin takaisinoton estäjillä.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat