Kärppähyökkääjä voitti HPK:n paidassa Suomen mestaruuden – nyt buuauksien kohteeksi vanhaan kotikaukaloon: "En ala kuunnella"

Oulun Kärpät kohtaa lauantaina alkavassa finaalisarjassa Hämeenlinnan Pallokerhon. Oululaisten riveissä pelaavalle Jari Sailiolle tuleva vastustaja on erittäin tuttu. Kokeneen hyökkäjän ura alkoi aikoinaan Pallokerhon riveissä.

Sailio on Hyvinkään Jää-Ahmojen kasvatteja, mutta on käynyt läpi HPK:n junioriputkea.

Sailio pelasi ensin B-nuorissa yhden kauden verran, kunnes nousi seuraaviksi kausiksi HPK:n A-nuorten riveihin. Kaudella 2005–2006 Sailio nousi liigamiehistöön mukaan.

HPK oli sen kauden sensaatio – samalla tavalla kuin tämänkin kauden. Pallokerho purjehti ohi karikkojen ja juhli kauden päätteeksi Suomen mestaruutta Leijonien nykyisen päävalmentajan Jukka Jalosen alaisuudessa.

Sailio pelasi runkosarjassa 44 ja pudotuspeleissä 13 ottelua. Mestaruuskaudesta on jäänyt hyviä muistoja.

– Lähdin ihan vain taistelemaan pelipaikasta siinä joukkueessa ja sain vakiinnutettua pelipaikkani. Meillä luisti aika hyvin pelit silloin ja pääsimme yllättämään – seura oli pieni silloin ja on sitä edelleen, Sailio kertoo MTV Urheilulle.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Aina hienoa mennä Hämeenlinnaan

Pallokerholla on ollut suuri merkitys Sailion uralle. 33-vuotias hyökkääjä pelasi useamman kauden HPK:ssa ja Hämeenlinnaan onkin jäänyt side.

– Vaikkei se kotipaikkakunta ole, sieltä on kuitenkin liigaura alkanut. Paljon olen sieltä kavereita saanut, liigassa painoin siellä viisi vuotta ja mestaruus kasvatti sitä sidettä, Sailio toteaa ja jatkaa:

– Erittäin mukava on päästä pelaamaan Kerhoa vastaan. On hienoa, että Kerho on vastassa ja heillä menee hyvin.

Sailio myöntääkin, että vastustajana HPK tuo ekstralatausta finaaleihin.

– Aina on hieno mennä sinne (Hämeenlinnaan) pelaamaan. Siellä on aina hyvä tunnelma ja se on jääkiekkokaupunki.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Olen rauhoittunut kiekon kanssa"

Sailio pääsi nostamaan Kanada-maljaa ilmaan tulokaskaudellaan. Mestaruuskauden jälkeen Sailio on pelannut 12 ammattilaiskautta, nyt meneillään on 13. ammattilaiskausi.

Uralle on mahtunut myös vuoden reissu Kazakstanin pääsarjaan. Siellä Sailio pääsi maistamaan pudotuspelitunnelmaa 16 ottelun verran.

Matkan varrella hän on myös päässyt juhlimaan toista kertaa Suomen mestaruutta – viime Kärppien paidassa.

Pelaajana Sailio on muuttunut, kun ikää ja kokemusta on tullut lisää.

– En pelkästään vaan koohota ja yritä. Minulle on tullut maltti ja ajatus ja olen rauhoittunut kiekon kanssa. Luotan sitä kautta paremmin itseeni, Sailio kuvailee.

Vaikka Sailio on rauhoittunut pelaajana, hän on edelleen terrierimäinen hyökkääjä, joka saa vastustajan puolustajat ajoittain raivon partaalle.

Samantyylinen joukkue vastaan

Kärppien tämän kauden pudotuspelitaival on ollut kivikkoinen.

Ensin puolivälierissä Tampereen Ilves laittoi kapuloita oululaisten rattaisiin, mutta Kärpät eteni silti välieriin otteluvoitoin 4–0.

Välierissä hallitseva Suomen mestari oli kunnolla pulassa Helsingin IFK:n kanssa. IFK oli pelillisesti oululaisia edellä, mutta siitä huolimatta Kärpät selvitti tiensä finaaleihin.

Sailion mielestä finaalipaikka osoittaa sen, että Kärpät on vahva joukkue. Vaikka vaikeuksia on ollut, Kärpät on pystynyt parantamaan koko ajan.

– Olemme koko ajan ottaneet steppejä eteenpäin ja viimeisin peli oli parasta peliä meiltä playoffeissa. Koko ajanhan pitää ottaa askeleita eteenpäin, pitää mennä parempaan suuntaan ja sitten finaaleissa pelata parasta.

– Neljä voittoa se (sarjan voittaminen) vaatii, eikä tarvitse pelata ihan sellaista unelmaakaan. Se, kumpi ottaa ne neljä voittoa, on kuitenkin paras, hän jatkaa.

Finaalivastustaja HPK on yksi tämän kauden sensaatioista. Ennen kautta kovinkaan moni jääkiekonseuraaja ei uskonut Pallokerhon finaalipaikkaan.

HPK on hurmannut tällä kaudella raikkaalla ja nopealla kiekkokontrollijääkiekolla. Sailion mukaan HPK myös kääntää nopeasti peliä ja on vaarallinen vastaiskujoukkue.

– Hyvin liikkuva, liikuttaa kiekkoa hyvin ja hyvin kurinalainen joukkue. Monipuolinen ja pelaa vähän samanlaista jääkiekkoa kuin mekin.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Huutelua luvassa?

Sailio itse on erittäin tuttu pelaaja hämeenlinnalaisyleisölle. Vuodet HPK:n riveissä tuskin ovat unohtuneet varttuneimmilta kannattajilta.

Huutelua voikin siis olla luvassa, sillä vuosien varrella räväkästä pelityylistään tunnettu Sailio on ottanut yhteen HPK:n pelaajien kanssa. Sailio toteaa, että huutelua tapahtuu aina ja melkein missä tahansa.

– Se pitää vain kääntää positiiviseksi voimaksi ja energiaksi. Sitä yritän tehdä ja keskityn vain omaan suoritukseen, enkä ala liikaa kuunnella ja provosoidu siitä itse. Sitähän se playoff-henki on, että kotikatsomo on aina ylimääräinen kenttäpelaaja.

– Se on aina etu heille ja se pitää osata vieraskentillä käsitellä hyvin, hän päättää.

Kärpät ja HPK aloittavat finaalisarjan tulevana lauantaina Oulussa. Suomen mestaruuteen tarvitaan neljä voittoa.

Lue myös:

    Uusimmat