Karla, 41, ei tajunnut olevansa raskaana – päätyi synnyttämään yksin makuuhuoneessa: "Ei siinä ollut muuta tehtävissä "

Mikä on syöksysynnytys? 1:02
Oletko kuullut syöksysynnytyksestä?

Uusiseelantilaisnainen kertoo raskauden tulleen täytenä yllätyksenä.

Uusiseelantilainen Karla Akuhata, 41, tajusi olevansa raskaana vasta, kun synnytys käynnistyi. Hän antoi haastattelun New Zealand Herald -sivustolle.

Jälkikäteen ajatellen raskausoireita kyllä oli

Karla tietää, että monien on vaikea uskoa hänen olleen tietämätön raskaudestaan. Joka tapauksessa vauva oli täydellinen yllätys.

Jälkikäteen ajateltuna pienet asiat kyllä viittasivat raskauteen. Hän oli kokenut olonsa väsyneeksi ja kärsinyt turvotuksesta. Ne hän oli kuitenkin pannut työstressin ja terveyshaasteidensa piikkiin.

Hän oli lihonut hiljattain muutaman kilon. Housut olivat tuntuneet tiukemmilta viikko tai pari ennen synnytystä, mutta raskausvatsaa hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut.

Raskaaksi tuleminen oli ollut haastavaa aiemminkin

Karlalla on ennestään 15-vuotias poika. Hän ei ollut uskonut voivansa tulla uudelleen raskaaksi. Hän oli 41-vuotias ja raskautuminen oli ollut haasteellista ensimmäiselläkin kerralla.

Lapsen isän jälkeen Karlalla oli toinen pitkä parisuhde, jossa he olivat hänen kumppaninsa kanssa yrittäneet lasta siinä onnistumatta. 

Karlalla oli pitkiä jaksoja, jolloin kuukautisia ei vain kuulunut. Jopa yhdeksän kuukautta oli joskus kulunut ilman kuukautisia.

Tämä johti jo varhain siihen diagnoosiin, että Karlalla oli munasarjojen monirakkulatauti. Terveyskirjaston mukaan se voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Lisäksi raskaaksi tuleminen voi kestää pidempään tai siihen voidaan tarvita avuksi lääkehoitoa.

Tämän lisäksi Karla kertoo, että suvussa oli ollut muillakin haasteellista saada lapsia.

Koronasulun ajaksi vanhempien luo asumaan

Karla oli elänyt elämäänsä tavalliseen aktiiviseen tapaansa. Hän muun mussa pelasi verkkopalloa. Viikkoa ennen yllätyssynnytystä olisi pitänyt olla turnaus, mutta sitä lykättiin koronasulun takia. 

Koronasulun ajaksi Karla ja hänen poikansa muuttivat Karlan vanhemmille. 

Turvotus vaivasi

Lauantai, sunnuntai ja maanantai menivät sängyn pohjalla. Karlaa vaivasi kova turvotus.

Hän yritti helpottaa oloaan muun muassa piparminttuteellä voidakseen hoitaa yhden viestintäkonsultin töihin kuuluvista projekteistaan loppuun.

Äitiä oli ihmetyttänyt Karlan hyvä ruokahalu siitäkin huolimatta, että tätä turvotti kovasti ja vatsa vaivasi. Äiti heitti vitsinä, että oliko Karla kenties raskaana. Karla ei ottanut kommenttia tosissaan. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yllätyssynnytys aamuvarhaisella

Noin puoli kuuden aikaan tiistaiaamuna Karlaa vaivasivat tuskalliset krampit. Hän ei ollut nukkunut juuri lainkaan. Hän yritti lievittää kipujaan hengittämällä syvään.

Viimeisimmistä kuukautisista oli kulunut aikaa. Hän ajatteli niiden tulleen takaisin aiempaa kivuliaampina.

Suihkussa käytyään Karla meni makuuhuoneeseen pyyhe ympärillään. Sitten kivut pahentuivat niin, että hän vapisi ja vajosi polvilleen lattialle sängyn viereen. 

Karla kertoo tunnustelleensa paikkojaan. Hän kertoo tajunneensa sillä hetkellä, että hän oli synnyttämässä. Hän ajatteli tuntevansa vauvan pään.

Noin kello 5.50 hän synnytti lapsen yksin makuuhuoneen lattialla. Hän kertoo synnyttäneensä lapsen ilman kenenkään apua, vaikka hänen isänsä ja poikansa olivat kumpikin kotona. Äiti oli yövuorossa sairaalassa.

– Lapsen pää oli tulossa ulos, joten ei siinä ollut muuta tehtävissä kuin mennä tilanteen mukaan, hän kertoo.

Karlan äiti ällistyi

Lapsen saavuttua maailmaan Karla kertoo soittaneensa yövuoroaan lopettelevalle äidilleen. Äiti äimistyi täysin Karlan uutisesta, soitti tälle ambulanssin ja tuli kiireen vilkkaa kotiin. 

Äidin saapuessa Karla oli kiivennyt sängylle ja mennyt peiton alle. Hän oli kietonut lapsensa kylpypyyhkeeseen ja piti tätä sylissään. Napanuora oli vielä kiinni. 

Lapsi makasi äitinsä sylissä ja ”päästeli vauvaääniä”. Karla kertoo päätelleensä tästä kaiken olevan kunnossa.

Paikalle myös ensihoitajat

Karlan äiti tarkasti tyttärensä ja lapsenlapsensa voinnin. Karlan teinipoika ja isä tulivat tässä vaiheessa paikalle ällistelemään, mitä ihmettä oikein oli tapahtunut. 

Heti tämän jälkeen ensihoitajat saapuivat paikalle, katkaisivat napanuoran ja varmistivat äidin ja vauvan voivan hyvin. 

Sairaalassa kaiken todettiin olevan kunnossa

Karla ja vauva olivat muutaman tunnin sairaalassa tarkkailussa, mutta jo kahdelta iltapäivällä heidät päästettiin kotiin. 

Heidän saapuessaan takaisin kotiin läheiset olivat hankkineet pojalle vauvanvaatteita ja muita tavaroita. 

Karla kertoi lapsesta myös tämän isälle. Median tiedossa ei ole, miten mies yllätysuutiseen reagoi.

Tuoreen äidin mukaan ystävät ja läheiset ovat osoittaneet häntä kohtaan hurjasti rakkautta. Moni on sanonut poikaa ”ihmevauvaksi”. Hän kertoo, että kukaan hänen läheisistäänkään ei ollut arvellut hänen odottavan vauvaa. 

Lue myös:

    Uusimmat