Karkotettava uhkaili virkamiehiä – sai poliisilta luodin jalkaansa ja oikeudessa ehdollista

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 41-vuotiaan afrikkalaisen miehen puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Mies oli uhkaillut viime syksystä alkaen virkamiehiä. Toukokuussa hän uhkasi poliisia puukolla ja sai luodin jalkaansa.

Mies uhkaili Helsingin oikeusaputoimiston työntekijää puhelimitse väkivallalla ja tappamisella lukuisia kertoja lokakuusta 2015 toukokuuhun 2016. Lakimies oli avustanut 41-vuotiaan lapsen äitiä huoltajuusriidassa.

Samaan aikaan mies uhkaili myös ulkomaalaispoliisin työntekijää, joka oli hoitanut miehen karkotusasiaa vuodesta 2014. Asia oli pitkittynyt, koska 41-vuotiaalla ei ollut kohdemaata, jonne hänet voisi palauttaa.

Mies on ilmeisesti kotoisin Kongosta.

Vapun tienoilla 41-vuotias oli tulossa valvottuun tapaamiseen lapsensa kanssa, mutta se peruttiin miehen oltua myöhässä. Todistajan mukaan 41-vuotiaalla oli tuolloin pitkäteräinen veitsi mukanaan.

Toukokuussa 2016 tilanne kärjistyi ja uhkailut virkamiehille kovenivat.

Kiinniotto Puotilassa

Poliisit etsivät miestä 20. toukokuuta tämän asunnosta Klaavuntieltä Helsingin Puotilasta. Kolme siviilipukuista oli oven takana ja yksi ulkona varmistamassa, ettei mies pakene parvekkeen kautta.

Poliisit huutelivat ja menivät asuntoon juuri kun mies hyppäsi parvekkeelta.

Ulkona ollut poliisi käskytti hypyssä kaatunutta miestä pysymään maassa. Mies kuitenkin nousi ylös ja otti veitsen ja kaasusumuttimen käsiinsä. Poliisi veti aseensa esiin. Paikalla oli myös virkapukuisia poliiseja. Myös asuntoon menneet poliisit ryntäsivät ulos.

Poliisit käskyttivät miestä lukuisia kertoja suomeksi ja englanniksi. Mies oli hypähdellyt nyrkkeilijän tyylisesti. Hän oli 8-10 metrin päässä yhdestä poliisista, kun hän huusi ”shoot me!” (ampukaa minut!).

Yksi poliiseista suihkutti kaasua, mutta sillä ei ollut vaikutusta. Mies ryntäsi veitsen kanssa erästä poliisia kohti ja huusi ”kill me please” (tappakaa minut).

Poliisimies ampui 41-vuotiasta jalkaan.

Ehdollista vankeutta

Käräjäoikeus katsoi, että tekojen moitittavuutta lisäsi se, että ne kohdistuivat virkamiehiin heidän työtehtäviensä vuoksi. Vakavimpana tekona oikeus piti virkamiehen väkivaltaista vastustamista eli poliisien uhkailua puukolla.

Miestä ei ollut aiemmin tuomittu vankeusrangaistukseen, jolloin oikeus langetti puolentoista vuoden tuomion ehdollisena.

Vangittuna ollut mies määrättiin vapautettavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja