Mainos

Karjalainen: Veteraaniurheilija Teuvo Koljonen kuoli äkillisesti – sairaala myönsi hoitovirheen

79-vuotiaalle Teuvo Koljoselle annettiin sairaalassa liian suuri lääkeannos. Hoitovirheen todettiin myötävaikuttaneen hyväkuntoisen miehen kuolemaan, uutisoi Karjalainen.

Veteraanimäkihyppääjä Teuvo Koljonen suunnitteli jo leppoisia eläkepäiviään, kun hän sai yllättäen aivoinfarktin kaksi vuotta sitten elokuussa. Vielä edellisenä talvena hän oli voittanut veteraanien MM-kisoissa 39:nnen mitalinsa.

Koljosta hoidettiin Pohjois-Karjalan keskussairaalassa, jossa hänelle aloitettiin verenohennuslääkitys. Toipuminen alkoi lupaavasti, mutta pian infarktin jälkeen hänellä todettiin aivoverenvuoto. Koljonen menehtyi siihen vuorokautta myöhemmin.

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan aivoverenvuodon syntymiseen vaikutti verenohennuslääke Klexanen liiallinen annostus.

– Isälle annettiin lääkettä 100 milligrammaa, kun annostus on enintään 1 milligramma painokiloa kohti. Isä painoi 61 kiloa, tytär Mia Koljonen kertoo Karjalaisen haastattelussa.

Sairaalassa aloitettiin sisäinen tutkinta jo ennen kuolemansyyntutkimusta.

– Tavallaan meille siis myönnettiin, että oli tapahtunut hoitovirhe.

Potilasvakuutuskeskuksen mukaan kyseessä oli korvattava hoitovahinko, mutta kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta tehdyn rikosilmoituksen osalta syytettä ei koskaan nostettu, sillä syyttäjänvirasto päätti lopettaa esitutkinnan ennen syytteen nostamista.

Päätöksen perusteeksi ilmoitettiin näytön vähäisyys ja epäselvä syy-yhteys. Oikeuteen asti asia ei koskaan edennyt. Nyt tapaus on viety eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavaksi.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Juha Mustonen myöntää Klexanen virheellisen annostuksen myötävaikuttaneen Koljosen kuolemaan. Hänen mukaansa lopullinen syy-seuraussuhde jäi kuitenkin epäselväksi.

Omaiset haluavat nostaa tapauksen esiin estääkseen vastaavien virheiden toistumisen. Mia Koljonen toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi käydä tällaista prosessia läpi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.